Forskare löser mysteriet med den enda vit/bruna panda uppväxt i fångenskap

av Titti Carlberg

11 Mars 2024

Forskare löser mysteriet med den enda vit/bruna panda uppväxt i fångenskap
Advertisement

Pandan är ett ikoniskt djur, med sitt björnliknande utseende, fogliga natur och sin kärlek till bambu. Det är inte förvånande att den har blivit symbolen för en av de mest kända djurskyddsorganisationerna i världen, och att den är bland de mest uppskattade varelserna. Det talas dock ofta om andra skäl, som i fallet med Qizai, den enda brun/vita pandan som växte upp i fångenskap. Forskare har länge undrat varför den färgen uppstår och de kan ha fått svaret i en nyligen utförd forskning.

Berättelsen om Qizai, från övergivenhet till kändisskap

Berättelsen om Qizai, från övergivenhet till kändisskap

Mitch Altman/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Qizai, bokstavligen det "sjunde barnet", hittades i naturen vid en ålder av drygt två månader, uppenbarligen övergiven av sin mamma förmodligen på grund av sin annorlunda färg. Jämfört med andra pandor är han inte svart/vit utan har en päls som är vit och ljusbrun. Eftersom han ser annorlunda ut jämfört med sina kamrater är Qizai också utsatt för förlöjligande från andra pandor, men han växer och är frisk.

Med tiden har den brunvita pandan nått en vikt på 200 kilo och äter 40 kilo bambu om dagen. Hans tillväxt är dock långsammare än andra pandors, och i dag bor Qizai i Foping naturreservatet i Kina. Han har dessutom en personlig skötare som tar hand om honom, som beskriver honom som bedårande, söt och rolig.

Advertisement

Varför är Qizai en brunvit panda?

Varför är Qizai en brunvit panda?

Pexels

Qizais återfödelse är inte den enda aspekten av hans liv som har påverkat människor. Som vi sa i inledningen har den atypiska färgen på pälsen också genererat frågor som vissa forskare har försökt svara på.
I en studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, sekvenserade de genomen från 35 pandor inklusive från Qizai, i syfte att söka efter eventuella skillnader som kan förklara den brunvita pälsen.

Och de hittade skillnader, särskilt efter att ha identifierat en variant av Bace2-genen som kan vara ansvarig för färgen på hans päls. Qizai och en annan panda med liknande färg hade två identiska varianter, varianter som saknades hos de andra 33 pandorna som analyserades. För att testa denna hypotes, läser vi i studien, följdes två vägar. Den ena, DNA-sekvensering av ytterligare 192 pandor; den andra, utveckling av möss med samma Base2-variant: mutation gav en ljusare päls.

Resultaten av forskningen

Resultaten av forskningen

AilieHM/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Som ibland händer i naturen kan en mindre intensiv färg bero på en lägre produktion av det specifika pigmentet eller på ett lägre antal organ som ansvarar för produktionen. I Qizais fall, säger forskarna, verkar mutationen i Bace2-genen minska antalet och storleken på vissa organ som kallas melanosomer. Som ett resultat blir det en mindre ansamling av melanin vilket resulterar i en vit och brun panda. 

Detta är en viktig forskning för att förstå djur som Qizai, som setts under experiment på möss, men också påverkan av Bace2 hos andra arter. Naturligtvis kan Qizai efter studien ha tappat en del av sin charm, åtminstone på ytan. Visst, han är fortfarande den enda brunvita pandan som vi för närvarande känner till, och detta gör honom extraordinär.

Advertisement