Kina vill installera övervakningskameror på Månen: idén har skapat diskussioner

av Titti Carlberg

11 Mars 2024

Kina vill installera övervakningskameror på Månen: idén har skapat diskussioner
Advertisement

Att Kina siktar på storskalig utforskning av Månen är inget mysterium, med projektet med ett mänskligt uppdrag till vår satellit som förväntas utföras 2030. Men Kina försöker också starta ett system för att övervaka Månen med en oöverträffad räckvidd. Inspirerad av Skynet som redan övervakar kinesiska medborgare, vilket har genererat kritik över hela världen, är avsikten att garantera säkerheten för den framtida basen på Månen, men hur kommer det att fungera?

Advertisement

Idén om övervakning av Månen kommer från Kina

Idén om övervakning av Månen kommer från Kina

CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Under ledning av Lunar Exploration and Space Engineering Center på den kinesiska rymdorganisationen, syftar månövervakningsprojektet till att etablera ett optiskt övervakningssystem som, det är tänkt, kommer att garantera säkerheten för den framtida forskningsstationen . Detta är en gemensam ansträngning av den kinesiska vetenskapsakademin, China Aerospace Science and Technology Corporation och Zhejiang University. Dessutom, naturligtvis, av China National Space Administration som övervakar hela projektet.

Faktum är att det kommer att vara ett av de största program som någonsin genomförts inom rymdforskning. Månövervakningssystemet, inspirerat av Kinas Skynet-videoövervakningsprojekt, kommer att förlita sig på avancerade säkerhetskameror med artificiell intelligens-chips. Dess uppgift? 

Identifiera, spåra och självständigt reagera på misstänkt beteende. Om man ser på det ur den kinesiska rymdorganisationens perspektiv är det en sorts synergi mellan videoövervakning och artificiell intelligens. 

Advertisement

Hur kommer videoövervakningskameror på Månen att se ut?

Hur kommer videoövervakningskameror på Månen att se ut?

Pickpik

Även om det är i ett embryonalt stadie inkluderar månövervakningsprojektet redan installationen av lätta kameror som väger upp till 100 gram. De kommer att fungera i synligt eller infrarött ljus, så att de kan ta bilder i både ljusa och mörka förhållanden. Men det är inte allt, de kommer också behöva stå emot intensiv strålning och variationer i månens yttertemperatur i minst ett decennium.

Anledningen är ganska enkel, enligt logiken i det kinesiska projektet för månutforskning: forskningsstationen kommer att vara ganska stor, med en radie på 6 kilometer, och kommer att innehålla avancerad instrumentering. Detta är varför den kinesiska rumdorganisationen valt ständig övervakning av kritiska områden för att garantera deras säkerhet. Även om det inte sägs mot vem, är inspirationen till Skynet-systemet och de 600 miljoner kameror som är fördelade över hela ytan av folkrepubliken Kina tydlig.

Skynet-projektet och videoövervakning på Månen

Skynet-projektet och videoövervakning på Månen

Pexels

Skynet representerar det nationella övervakningssystem som används i Kina. Känd av många för sitt bidrag till allmän säkerhet och kritiserad av andra för kränkningar av mänskliga rättigheter och privatliv. Skynet representerar ett av det moderna Kinas ansikten. Samtidigt kommer det att ligga till grund för det första videoövervakningssystemet på Månen, i sitt slag.

Projektet utgör i alla avseenden ett ytterligare steg mot utforskningen av vår satellit och mot en ny kapplöpning i rymden. Huruvida det senare kommer att skilja sig från den som förde den första människan till månen är ännu för tidigt att säga. Den enda säkerheten är att det också kommer att finnas små ögon på den eventuella framtida kinesiska basen. Vilket inte behöver betyda en bra sak.

Advertisement