Grönt och rött är julens färger: detta är varför dekorationerna har just dessa färger

av Titti Carlberg

17 December 2023

Grönt och rött är julens färger: detta är varför dekorationerna har just dessa färger
Advertisement

Julen anländer och det börjas pyntas i hem, butiker och på gatorna, ett upplopp av ljus som gör den här tiden på året ännu mer magisk. De mest valda färgerna för denna händelse är traditionellt två: grönt och rött. Men, varför just dessa två färger? Var kommer denna sed ifrån? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Grönt och rött: julens färger par excellence

Grönt och rött: julens färger par excellence

Pixabay

I början av december,och ibland till och med tidigare (som en expert rekommenderar), sätter rusningen igång för att julpynta: det handlar om att klä den kanoniska julgranen, sätta upp julkrubban, ordna de färgade ljusen och de små klättrande tomtarna på dörrar och fönster. Girlanderna lägger alltså till en touch av firande till den mest känslomässigt engagerande perioden på året, som många älskar för dess sötma och magi.

Du har säkert märkt att i de allra flesta fall dominerar särskilt två färger: rött och grönt, nyanser par excellence som utmärker julen.

Det är omöjligt att inte lägga märke till att allt plötsligt antar dessa nyanser under perioden fram till 25 december, dessa två färger är praktiskt taget oskiljaktiga. Men vad är anledningen till att grönt och rött har tagit rollen som julens absolut obestridliga färger par excellence?

Orsakerna är olika och det finns inget entydigt svar på denna fråga: en kombinationa av seder och traditioner, i kombination med kommersiella val, har skapats och med tiden befäst detta tidlösa kromatiska val.

Advertisement

Den symboliska betydelsen av julens färger

Den symboliska betydelsen av julens färger

Pexels

Först och främst, låt oss se vad innebörden bakom var och en av dessa färger är. Varje nyans är, som vi vet, förknippad med en symbolik och framkallar exakta förnimmelser på en psykologisk nivå: blått förmedlar till exempel säkerhet, lugn och tillförlitlighet, det är därför flygbolagen väljer att använd den i stor utsträckning.

Rött, är en intensiv färg som symboliserar kärlek och värme, som kontrasterar vinterns kyla och kalla negativa känslor. Det är därför den är den perfekta nyansen för julen, en period där frid, harmoni och delning mellan människor som älskar varandra är grundläggande. Rött gynnar dessa känslor och skapar en välkomnande och omslutande atmosfär.

Grönt, å andra sidan, är en färg som förknippas med vitalitet och natur som förnyar sig, som symboliserar hopp och vintergröna träds fortsatta existens. Även om vintern ser trädgrenarna nakna, påminner den här nyansen oss faktiskt om att allt föds på nytt och att livets styrka är närvarande även i de kallaste och mörkaste stunderna. När vi närmar oss slutet av året, uttrycks dessutom konceptet med grönt fortfarande mer tröstande, om vi tror att vi är nära ett slut som kommer att följas av en ny början som ännu inte har skrivits.

Kort sagt, dessa två färger är en perfekt kombination för det de lyckas frammana, men vem ska vi tacka för tanken att få dem förenade under denna högtid?

Från kelterna till Coca Cola: detta är varför grönt och rött är julens färger

Från kelterna till Coca Cola: detta är varför grönt och rött är julens färger

Pexels-Freepik

Många tror att Coca Cola var ursprunget till allt, men så är inte fallet. Haddon Sundblom, designern av märkets ikoniska jultomte, bekräftar bara början på traditionen. Men före honom hade jultomten ingen exakt identitet, han var ofta representerad med en tunn ung kropp och klädd i olika färgade kläder. Jultomten som skapades av Sundblom blev den enda och oefterhärmliga i den kollektiva fantasin, som i kombination med julgranens gröna färg och julstjärnans definitivt sanktionerade denna kromatiska kombination.

Men långt före honom valdes dessa färger för att fira julhögtiden. De gamla kelterna brukade faktiskt redan för århundraden sedan föra in järnek i sina hem, liksom murgröna, eftersom de visste hur man stod emot vintern jämfört med andra växter. För vissa representerade järnek Jesusbarnet, medan murgrönan var symbolen för Maria, hans mor. 
Deras tradition, som överlevde över tid, förvandlades långsamt till de juldekorationer vi känner till idag. 
Romerska vinterhelger, som Saturnalia, involverade också ofta användningen av ljusa färger för att avvärja mörkret och fira livet även under de kallare månaderna. 

Dessutom, i 1500-talets Tyskland, dekorerades julgranarna med röda äpplen för att symbolisera frestelsen av Adam och Eva. Även i det här fallet har tiden sett frukten ersättas med andra element, samtidigt som den röd/gröna kromatiska imperativet har bevarats. Men inte bara: i Bibeln är dessa två färger återkommande i Jesus liv. Det röda symboliserar i själva verket Kristi blod, medan dess kromatiska partner är det vintergröna trädet som påminner om evigt liv. Det är också färgerna på bladen och bären som utgör järneket, symbolen för törnekronan som är placerad på Jesus huvud.

I slutändan har rött och grönt blivit julens färger tack vare en kombination av religiös symbolik, gamla traditioner och kulturella influenser som med tiden har förvandlat denna färgkombination till en universellt erkänd ikon för julens högtid.

Andra färger för julen

Men julen innehåller inte bara rött och grönt, utan inkluderar också andra nyanser för deras exakta betydelse:

  • Vit: Bibeln påminner om denna färg för julens renhet och ljus, men också för den snö som är typisk under denna period.
  • Blå: det är färgen på Marias kläder i de flesta konstnärliga representationer. Den ansågs en gång i tiden vara en extremt sällsynt och därför nischfärgad färg, samt att den förknippades med mörk himmel och vinterkyla.
  • Guld och silver: dessa färger påminner om gåvorna från de tre vise männen, som inkluderade guld, samma färg som Betlehemstjärnan.
  • Lila: en färg som används som symbol för kungligheter och därför jämförs med kungarnas kung, som är Kristus, av denna anledning tänds ett ljus för varje vecka tre veckor före hans födelse.

Kände du redan till varför julen dekoreras med dessa färger?

Advertisement