Renar är kapabla att äta medan de sover: den vetenskapliga upptäckten

av Titti Carlberg

29 December 2023

Renar är kapabla att äta medan de sover: den vetenskapliga upptäckten
Advertisement

Renar anses vara "magiska djur" och förknippas vanligtvis med julen. Och nu har en ny studie belyst en annan överraskande egenskap hos dessa fantastiska djur. Låt oss upptäcka vilken.

Renen, tomtens medhjälpare med multitasking-egenskaper

Renen, tomtens medhjälpare med multitasking-egenskaper

Pexels

Renen hör till familjen hjort och den mest kända rasen är Caribou. Dessa djur representerar, i den kollektiva fantasin, jultomtens medhjälpare som natten mot den 25 december drar den tunga släden som är lastad med julklappar över himlen till hela världens länder. 
Förknippad med årets mest magiska tid lever de i arktiska områden, inklusive Europa, Nordamerika och norra Asien. Dessa massiva och motståndskraftiga djur är vana att leva i snöiga områden, tack vare deras päls som är värmeisolerande.

De är växtätare och livnär sig på blad och löv, lavar, gröda och mossa, som de gräver upp ur snön. En studie har visat en riktigt intressant och lite märklig sak angående deras kost: uppenbarligen är de inte bara medhjälpare på julafton, vilket säkerställer leveransen av julklappar till alla världens barn, utan de kan också äta medan de sover. Det stämmer faktiskt: dessa multitasking-djur klarar att äta medan de sover, enligt forskningen vi ska berätta om.

Under sommaren när solen står högt på himlen, äter renarna efter behag, men ägnar mycket tid åt att idissla och tugga maten för att göra den lättare att smälta. Denna process tar flera timmar och om de inte skulle klara av att göra det samtidigt som de sover, skulle det beröva dem sömnen.

Advertisement

Renar kan äta och sova på samma gång

Renar kan äta och sova på samma gång

Current Biology

Men, det är egentligen inte så, förklarar Sarah Meier, kronobiolog, och Melanie Furrer, neuroforskare, båda från universitetet i Zürich, Schweiz. Tillsammans med andra forskare försöker de förstå om renar verkligen är kapabla att utföra dessa två saker, sova och äta, på samma gång. 

För att uppnå detta involverade de 4 honexemplar av Rangifer tarandus tarandu, det vill säga eurasiska tundrarenar, som fick elektroder fästa på vissa renrakade punkter på kroppen. Efter att ha gett dem lavgodis, väldigt uppskattad av denna sort, försökte forskarna identifiera hjärnvågor, typiska för icke-REM-sömn, alltså inte djup sömn: forskningen blev framgångsrik efterom hjärnvågorna dök upp medan de tuggade.

Rörelserna som producerades medan de idisslade hindrade dock förmågan att förstå om de i själva verket var samma hjärnvågor som uppstår under sömn. Furrer förklarar:

"Vi kunde inte ta oss in detaljerat, utan bara se hjärnvågorna, eftersom tuggandet stör dem lite."

Trots detta bekräftade andra element hypotesen att renarna sov under tuggandet: djuren hade till exempel slutna ögon och verkade vara i ett tillstånd av extremt lugn.

"De var i ett väldigt avslappnat tillstånd, som påminner om positionen för icke-REM-sömn." tillade Furrer. Dessutom var det svårt att störa och distrahera dem från deras aktivitet.

Hur tuggar renar när de sover?

Hur tuggar renar när de sover?

Pexels

Dessa faktorer leder till övertygande bevis för att dessa djur är kapabla att sova samtidigt som de idisslar, en aspekt som visas och rapporteras av båda hjärnhemisfärerna. Hur de klarar det är dock ett mysterium, men om vi förstod det, skulle det kunna bana väg för lösningar på mänskliga sömnstörningar som sömngående.
Gabi Wagner, neuroforskare från norska bioekonomiska forskningsinstitutet i Tromsø och medförfattare till studien, säger att "renar behöver tid och utrymme för att känna lugn och ro när de idisslar. Denna studie visar att det är ett väldigt viktigt fysiologiskt krav att ha tillräckligt med frid när de idisslar för att kunna täcka sömnbehovet.".

"Dygnsrytmerna synkroniseras av ljus-mörker cykeln, men kvarstår under konstanta förhållanden. Överraskande nog är de arktiska renarnas beteende arytmiskt under solståndet." kan vi läsa i studien. "Vi studerade deras sömn med hjälp av en icke-invasiv EEG på 4 renar från den eurasiska tundran i Tromsø, Norge, under höstdagjämningen och båda solstånden. Som väntat gick sömn-vakna rytmer parallellt med fördelningen av daglig aktivitet, och sömnbrist visade en homeostatisk återhämtning över alla årstider. Dessa hopp var dock färre på sommaren och hösten än vad de var under vintern. Överraskande nog minskade SWA (Slow Brain Waves) inte bara under NREM-sömn utan även under idisslande. Kvantitativ modellering avslöjade att sömntrycket minskade i liknande takt under de två beteendetillstånden. Slutligen tillbringade renarna mindre tid i NREM-sömn ju mer de idisslade. Dessa resultat tyder på att de klarar att sova samtidigt som de idisslar. Förmågan att minska behovet av sömn under idisslandet - faser för både sömnåterhämtning och matsmältning - kan möjliggöra en nästan konstant näring under den arktiska sommaren.".

Därför är det helt rätt att säga att renar verkligen är magiska djur med tusen resurser: detta är verkligen användbart för dem alla, med tanke på allt arbete de har att utföra under december månad, tror du inte det?

 

Advertisement