En 2.400 år gammal sten hittad i Italien: det kan vara den mest antika himmelska karta som någonsin upptäckts

av Titti Carlberg

31 December 2023

En 2.400 år gammal sten hittad i Italien: det kan vara den mest antika himmelska karta som någonsin upptäckts
Advertisement

Vi befinner oss i Rupinpiccolo, en ort i provinsen Trieste, Italien. Inuti ett slott i området, en försvarsstruktur  som byggdes för minst 2.500 år sedan, hittades den äldsta himmelska karta som någonsin upptäckts. Låt oss se detaljerna i denna upptäckt.

Världens äldsta himmelska karta har hittats

Världens äldsta himmelska karta har hittats

Società friulana di archeologia

Förekomsten av Castelliere di Rupinpiccolo är ganska välkänd och studerad av arkeologer i provinsen Trieste. Inuti strukturen har det hittats två runda stenar som till en början verkade vara helt - vanliga - stenar. Men plötsligt beslutade sig arkeologen Federico Bernardini, från Ca' Foscari universitetet i Venedig, för att kontakta astronomen Paolo Molaro, från National Institute of Astrophysics. 

Enligt dem var stenarna som hade hittats i slottet inte vanliga runda stenar, utan det äldsta exemplaret, som någonsin hittats, av en himlakarta

Så, de påbörjade en fördjupad studie av de två Karst-stenarna. I synnerhet den ena har 29 gravyrer varav 24 på ena sidan och 5 på andra, och tycks dessutom vara gjord för hand. Vetenskapliga analyser visar på användningen av en hammare och en rudimentär metallmejsel. I detta avseende verkar upptäckten av ett verktyg från bronsåldern, kompatibelt med gravyrerna i Carelliere di Elleri, som ligger nära Rupinpiccolo, vara av intresse. Men varför pratar vi om en himmelsk karta?

Advertisement

I skorpionens tecken för 2.500 år sedan

I skorpionens tecken för 2.500 år sedan

INAF / Bernardini et al., Documenta Praehistorica

Låt oss börja från början: det är tydligt att de 29 ingraverade tecknen på stenen gjordes av människan. Vidare ska gravyren ha skett för minst 2.400 år sedan, år 400 f.Kr., då Castelliere di Rupinpiccolo fortfarande användes av den tidens befolkning. Som sagt, alla de tecken som finns ingraverade på stenen kan överlappa stjärnorna i stjärnbilden Skorpionen, Orion och Plejaderna. Alla tecken, utom en. De 5 tecken som är ingraverade på baksidan av stenen kan istället överlappa Cassiopeia.

Enligt vad Bernardini och Molaro säger, i studien som publicerats i Astronomische Nachrichten, är en stjärna i synnerhet inte längre synlig idag från Castelliere. Det handlar om Sargas, även känd som Theta Scorpii, som faktiskt befann sig ovanför horisonten för minst 2.400 år sedan. Kort sagt, Karst-stenarna kan vara den äldsta himmelska kartan som någonsin upptäckts.

Även en supernova på den himlakartan

Även en supernova på den himlakartan

Pexels

Alla tecken utom ett, sa vi, motsvarar konstellationer som var synliga på himlen från Castellier di Rupinpiccolo, för minst 2.400 år sedan. Men det enda tecken som inte syns?

Enligt arkeologen och astronomen kan det finnas en förklaring till det. Faktum är att det kan vara en supernova eller en "transient", ett astronomiskt objekt som dyker upp och försvinner på natthimlen. Kort sagt, det är också möjligt att det handlar om ett svart hål, vars ackretionsskiva skulle ha förtjänat en plats på himlakartan.

Sammanfattningsvis kan Rupinpiccolo-stenen representera ett objekt av ovärderligt värde för förståelsen av astronomi i det förhistoriska Europa och utanför. Detta kanske är den äldsta himmelska karta som någonsin upptäckts, vilket är slående för den noggrannhet med vilken den 2.400 år gamla "målade" natthimlen visas.

Advertisement