Vulkanutbrottet på Island: en händelse som fångades av NASA

av Titti Carlberg

10 Januari 2024

Vulkanutbrottet på Island: en händelse som fångades av NASA
Advertisement

Efter en frenetisk väntan, kontinuerliga varningar, vetenskapliga analyser och en befolkning som evakuerats flera veckor i förtid, har vulkanen på Reykjaneshalvön, på Island haft sitt utbrott. Frisläppandet av magna och rök stimulerade människors nyfikenhet, och räddandet av staden Grindavik, vilket underströk hur noggrann planering kan hantera ett till synes oöverstigligt problem. Dessutom var NASA också involverad i händelsen, med viktiga mätningar från rymden.
Låt oss se vad som hände.

Vulkanutbrottet på Island och Grindaviks öde

Vulkanutbrottet på Island och Grindaviks öde

Nahel Belgherze/X

Island är känt för sin vulkaniska aktivitet, som i fallet med Eyjafjöll och dess utbrott år 2010, som orsakade stängningen av flera flygplatser i halva Europa. Magmautsläppet som inträffade i Grindavik rör dock inte ett stort vulkanutbrott, men det väckte ändå en viss oro. Den magmatiska aktiviteten skapade en cirka 3 och en halv lång spricka som under veckorna ökade alltmer. För att till slut få ett utbrott.

De isländska myndigheterna hade redan evakuerat invånarna i Grindavik av rädsla för att lavan skulle rinna mot staden. Lyckligtvis påverkade inte magmaaktiviteten stadskärnan, men den bjöd dock på extraordinära effekter. 
Kort sagt, beredskapsnivån bidrog till att hålla invånarna i säkerhet för att kunna hantera vulkanutbrottet på ett bra sätt. Och beundra det från en säker plats.

Advertisement

Ett långsamt utbrott men inte mindre farligt

Ett långsamt utbrott men inte mindre farligt

Veðurstofa Íslands/Facebook

Det kan dock inte sägas att utbrottet på Island inte orsakade mer än några få bekymmer. Till en början var lavaströmmarna alldeles för rikliga och även om de inte påverkade Grindavik krävdes det en ständig uppmärksamhet. Efter ett tag minskade mängden magma som drevs ut från jordskorpan gradvis och hamnade inom de gränser som önskades av de isländsak myndigheterna. Den enda konsekvensen gällde flyg till och från Keflaviks internationella flygplats, som försenades.

Det hittills beskriva scenariot liknar ett annat utbrott, som även det inträffade på den nordiska ön. År 2021 påverkades vulkanen Fagradalsfjall av eruptiva aktiviteter som varade i 6 månader, men med allt mindre mängder.

NASA fångade utbrottet på Island

Bland de olika organ som övervakade utbrottet på Island fanns även NASA. Specifikt fick rymdorganisationen några termiska avläsningar av halvön där Grindavik ligger, både före och efter utbrottet. Och man kan tydligt se ökningen av Jordens yttertemperatur. Bilderna togs med hjälp av NOAA-20-satelliten Visible Infrared Imaging Radiometer Suite som visar tydligt aktiva lavaflöden i sprickan.

Med tanke på frånvaron av offer, och tack vare planeringen av den isländska regeringen, är det möjligt att njuta av bilderna av utbrottet i fullständigt lugn. Det som kunde ha blivit en katastrofal händelse förvandlades till en möjlighet för studier och förundran. Situationen kommer att stabiliseras över tiden, vilket är förväntat, åtminstone fram till nästa utbrott.

Advertisement