Luftläcka på den Internationella Rymdstationen: experter svara på frågan vi alla ställt oss

av Titti Carlberg

05 Mars 2024

Luftläcka på den Internationella Rymdstationen: experter svara på frågan vi alla ställt oss
Advertisement

En luftläcka inträffade på den Internationella Rymdstationen, men besättningen skulle inte ha löpt någon risk. Här berättar vi vad som hände.

Advertisement

Luftläcka på ISS, besättningen är i säkerhet

Luftläcka på ISS, besättningen är i säkerhet

NASA/Wikimedia commons - Public Domain

NASA:s Internationella Rymdstation, som ligger 400 km upp i omloppsbanan ovanför Jorden, orsakade stor oro på grund av en luftläcka i akteränden av den ryska livstödsmodulen Zvezda. ISS programchef Joel Mantalbano, förklarade under en presskonferens på Kennedy Space Center att skadan inträffade vid den punkt där progress-sonden dockar med orbitallaboratoriet.

Närmare bestämt inträffade läckan i PrK-vestibulen, belägen mellan dockningsporten och modulen. Luckan hölls öppen i fem dagar efter Progress ankomst, men kommer nu att vara stängd fram till april. 
I november 2023 var omfattningen av förlusten cirka 0,45 kilo per dag: en hanterbar mängd,men som nu har fördubblats

Montalbano sa, under mötet som handlade om att diskutera SpaceX:s Crew-8 uppdrag, "Jag skulle säga att området är drygt 0,9 meter långt. Vi arbetar med våra ryska kollegor på nästa steg. För tillfället har det ingen inverkan på besättningens säkerhet eller på fordonsdriften, men det är något alla måste vara medvetna om.".

Dessutom påverkade det som hände inte de fyra Crew-8 astronauternas avgång, som inträffade efter nyheten.

Advertisement

Läcka på ISS, det är inte första gången

Läckan började sprida sig cirka sju dagar innan Progress lyfte för att skicka förnödenheter till ISS-besättningen. Detta är inte första gången som den ryska modulen har läckor som kräver underhåll. I december 2022 började besättningskapseln Soyuz MS-22 läcka kylvätska ut i rymden, strax innan en planerad rymdpromenad, som snabbt ställdes in.

Vid den tidpunkten skickade den ryska rymdorganisationen Roscosmos ett tomt fordon, Soyuz M-23, som ersättning, vilket förde den skadade rymdfarkosten tillbaka till Jorden för undersökning. I väntan på att ersättningskapseln skulle skickas tillbringade tre astronauter ett helt år på ISS istället för att återvända hem efter 6 månader som planerat.

Frank Rubio - som också var huvudpersonen i den märkliga episoden om den försvunna tomaten - tillbringade 371 dagar i laboratoriet i omloppsbanan, och uppnådde ett amerikanskt rekord. 

Dessutom i februari 2023 drabbades den ryska lasten Progress 82 av en ammoniakläcka när den var dockad på ISS.

Den ryska rymdorganisationen kommer att lämna ISS

Den ryska rymdorganisationen kommer att lämna ISS

NASA/Roscosmos/Wikimedia commons - Public domain

Ett pressmeddelande från Rysslands statliga rymdbolag Roscosmos säger: "Visserligen upptäckte specialisterna en luftläcka ombord på ISS, men besättningen var aldrig utsatt för någon risk, inte heller själva stationen.".

Nyheten blev känd efter Montalbanos rapport samma dag. Redan år 2020 upptäcktes samma problem i den ryska Zvezda, som levererar vatten och syre: källan till läckan upptäcktes i oktober samma år och reparerades omedelbart, om än bara tillfälligt. 
I november 2021 upptäcktes ytterligare en riskpunkt av kosmonauten Pyotr Dubrov och i januari 2022 förklarade Roscosmos problemet löst. Det återkom dock.

Den ryska rymdorganisationen kommer att lämna ISS-projektet efter 2024. De planerar att bygga en egen rymdstation, som den oberoende Tiangong. När samarbetet mellan USA och Ryssland upphör bör situationen för besättningen på ISS till följd av luftläckan inte längre orsaka oro: vilket är det viktiga.

Advertisement