Hermès-arvingen vill adoptera sin trädgårdsmästare och skänka honom att miljonarv

av Titti Carlberg

19 December 2023

Hermès-arvingen vill adoptera sin trädgårdsmästare och skänka honom att miljonarv
Advertisement

Nicholas Puech, ättling till Thierry Hermès och aktieägare i det välkända lyxmärket, har meddelat sin avsikt att adoptera sin trädgårdsmästare, en handling som skulle göra den sistnämnde till arvtagare av en miljondollarförmögenhet. Detta är ett aldrig tidigare skådat beslut som har väckt intresse, men också förvåning hos media och allmänhet. Låt oss försöka förstå vad skälen till detta val är och framför allt vem Nicolas Puech's trädgårdsmästare egentligen är.

Hermès, från en hantverkverkstad till ett lyxmärke

Hermès, från en hantverkverkstad till ett lyxmärke

Pexels

Hermès grundades som en hantverkverkstad specialiserad på selar och sadlar för europeiska adelsmän 1837 av Thierry Hermès. För att vara tydlig var det samma år som drottning Victoria besteg tronen i Storbritannien. Från det ögonblicket började en resa som skulle förvandla Hermès till ett av de mest ikoniska lyxmärkena i världen. Den sista ättlingen till familjen Hermès är Nicolas Puech, som fortfarande äger en andel i företaget.

I spetsen för Hermès hjälpte Puech till att befästa elitstatus inom modebranschen men skyddade också det schweiziska varumärket från uppköpsförsök från andra parter. På så sätt bevarade han Hermès autonomi och skapade samtidigt ett familjeholdingbolag. Utöver sin företagsroll har Puech blivit en av Schweiz rikaste män. Och just av dessa skäl är det förvånande att 80-åringen har bestämt sig för att lämna alla sina tillgångar till sin trädgårdsmästare och alltiallo.

Advertisement

Den sista Hermès vill låta trädgårdsmästaren ärva allt

Den sista Hermès vill låta trädgårdsmästaren ärva allt

Nicolas Puech/Facebook

Nicolas Puech har inga direkta arvingar och är singel, och av denna anledning har han bestämt sig för att adoptera sin trädgårdsmästare för att göra honom till arvtagare. Den sistnämnde är en 51-årig man vars identitet inte är känd, men det är dock känt att han ursprungligen kommer från Marocko, är gift och har två barn. I Schweiz är det inte omöjligt att adoptera en vuxen person, men det är verkligen ovanligt. Processen pågår för tillfället, men när den avslutas kan trädgårdsmästaren ärva minst hälften av Puech's förmögenhet. Vi pratar om cirka 10 miljarder schweizerfranc, plus fastigheter och aktier.

Det är dock inte säkert att allt kommer gå bra, eftersom ett avtal från 2011 slår fast att Puech skulle ha donerat tillgångarna till Isocrates Foundation i Genève. En handskriven anteckning som går tillbaka till februari 2023 kan ha ändrat detta beslut, och nu känner den schweiziske magnaten sig fri att ingå nya testamentariska avtal. På denna punkt är det förvånande, inte så mycket vem som ska få ärva, utan skälen. Under tiden förblir trädgårdsmästaren tyst och inväntar avslutningen på adoptionsprocessen. Med viss bävan, kan vi tillägga.

Ett unikt miljonarv, som går bortom Hermès trädgårdsmästare

Ett unikt miljonarv, som går bortom Hermès trädgårdsmästare

Pexels

Fallet med Puech och hans trädgårdsmästare är utan tvekan unikt, om inte annat för storleken på summorna det handlar om. Ändå är detta inte den enda situationen där en persons arv har gått till någon som ingen någonsin skulle ha förväntat sig. En sällsynt historia hände i Verona, Italien: en äldre barnlös kvinna lämnade alla sina ägodelar till figuren som höll henne sällskap de sista åren under hennes liv. Helt normalt, förutom det att tillgångarna som var värda en och en halv miljon euro ärvdes av en katt, Pilù. Eftersom det är komplicerat att namnge djur som arvingar i Italien, så medlen anförtroddes av Saver Foundation med skyldigheten att endast spendera dem på miljonärskattens behov.

I båda fallen får arvet extraordinära konturer. Pilù fann sig själv som arvtagare till över en miljon euro, medan Nicolas Puech trädgårdsmästare kan bli adoptivson till Hermès sista arvtagare. Ett helt annat öde men samtidigt förenat av slumpen, som kan försätta individer, och djur, i oförutsägbara och extraordinära situationer.

Advertisement