Att klä julgranen långt före jul är bra för dig: psykologernas åsikt

av Titti Carlberg

05 Oktober 2023

Att klä julgranen långt före jul är bra för dig: psykologernas åsikt
Advertisement

Den relativa frågan om när man ska klä julgranen har stått i fokus i åratal, men enligt psykologer är det bästa att börja så snart som möjligt. Låt oss se när och varför.

Advertisement

Att klä julgranen i god tid före jul: enligt psykologer är det positivt

Att klä julgranen i god tid före jul: enligt psykologer är det positivt

Pixabay

Varje år när vi känner mer och mer att vi inte vill säga hej då till sommaren får vi höra det pratas om julen. Faktum är att när septer månad dagas är det dags att lägga undan badräkterna och flipflops för att förbereda sig inför nästa stora festliga tillfälle. Huvudföremålet under julhögtiden är utan tvekan granen, som har kraften att fascinera både vuxna och barn. Strax under dess vassa barr placeras julklapparna som ska öppnas på juldagsmorgonen, i en magisk atmosfär av färgade lampor och glitter. Naturligvis har var och en av oss sina egna vanor och preferenser när det gäller dekoration, hur många vi använder och hur vi placerar dem i våra hem, och till och med själva sättet att fira jul.

Om många klär granen runt den 25 december eller strax innan, finns det andra som inte väntar, de vill andas julens luft långt innan den kommer, vilket skulle enligt många psykologer vara väldigt positivt. Varför?

I verkligheten finns det ingen allmän delad teori om frågan, men många experter inom psykologi hävdar att november är den perfekta tiden för att klä årets vackraste träd. Att göra det i förväg skulle faktiskt ha många positiva effekter: låt oss se några av dem.

Advertisement

Detta är varför det är bra att klä granen i god tid före jul

Detta är varför det är bra att klä granen i god tid före jul

Pexels

Att klä granen redan i november skulle ha många fördelar ur olika synvinklar:

  • Att känna sig lyckligare: den här tiden på året är som vi alla vet särskilt magisk, men samtidigt kan den väcka nostalgi och sorg i många människors hjärtan. Men färgglada ljus, glada sånger och glittrande dekorationer kan främja en känsla av välbefinnande. Att börja njuta av denna atmosfär tidigare hjälper en att må bättre, eftersom, enligt psykologer, att omge sig med julfärger stimulerar en ökning av dopamin, lyckohormonet.
  • Familjeband: Juldekorationer väljs oftast tillsammans med nära och kära och med att dekorera trädet involveras fler familjemedlemmar. Att göra det i förväg innebär att skapa ett mer varaktigt ögonblick av sammanhållnig, vilket utan tvekan är en positiv sak.
  • Kortare dagar: efter den långa varma årstiden kan det kännas kontraproduktivt för vårt goda humör att se dagarna obönhörligt bli allt kortare. Att omge sig med mjukt färgat lampsken redan i november är ett bra sätt att motverka det alltmer närvarande mörkret och en dyster stämning.
  • Traditioner: även om många bestämmer sig för att klä granen i december finns det vissa familjer som har den sunda traditionen att göra det tidigare. Att hålla dessa familjevanor konstanta över tid stärker bandet och vidmakthåller något mycket personligt över tid, som delas med de närmaste. Resultatet? En härlig känsla av värme och delning.
  • Förväntningar: när julen närmar sig skapas vanligtvis en behaglig känsla av förväntan och växande förväntningar. Att klä den tidigare gör detta sinnestillstånd mer varaktigt, vilket kan ge oss ett tröstande välbefinnande.

Och när brukar du klä din gran?

Julgranens historia och några idéer för att klä den på ett originellt sätt

Julgranens historia och några idéer för att klä den på ett originellt sätt

freepik

Seden att dekorera granen har sitt ursprung i hednisk tradition, där dessa vintergröna växter symboliserar evigt liv, men också naturens återfödelse inför vintern. På den tiden var granen dekorerad med blommor, symboliska föremål och frukter för att fira ankomsten av en ny säsong.
Under medeltiden var traditionen influerad av den tyska kulturen som definierade dem som "himmelska träd" och dekorerade dem med godis, äpplen och religiösa symboler.
Under Drottning Victorias och Prins Alberts regeringstid, av tyskt ursprung, migrerade denna sed även till England, där den blev väldigt populär.
Det var europeiska nybyggare som förde den till USA på XIX-talet och kommersiell produktion av dekorationer bidrog till att stärka och utöka traditionen. Nu är dekoration av julgranen en utbredd praxis i så gott som hela världen och alla kan välja vilken period eller stil de föredrar.

Här följer några tips för att klä den på ett originellt sätt:

  • Välj ett tema eller en stil: om du vill avvika från den klassiska julgranen, föreställ dig ett tema eller den stil du föredrar för din julgran. Detta involverar även färgerna som inte nödvändigtvis behöver vara de traditionella rött och guld.
  • Ljus och prydnadsföremål: ljus och tillbehör bör också spegla det tema du valt, det kan innehålla handgjorda dekorationer eller föremål av sentimentalt värde, inklusive små inramade fotografier och porträtt.
  • Toppen: det får inte saknas en prydnad högst upp på toppen, men du kan välja något annat än den klassiska stjärnan, som en ängel eller något som hör ihop med det tema du valt.
  • Basen: för att göra ditt träd mer elegant kan du täcka basen med en matta eller något annat som är estetiskt tilltalande och som döljer trädstödet.
  • Pricken över i: när ditt mästerverk är färdigt, varför inte spraya trädet med en säsongsanpassad doft eller sätta in doftpinnar i grenarna för att lägga till en extra touch av magi?

Om du blundar, hur ser dina drömmars julgran ut?

Advertisement