Ett brev från Christopher Columbus som beskriver hans resa till Amerika: sålt för 3,9 miljoner dollar

av Titti Carlberg

14 November 2023

Ett brev från Christopher Columbus som beskriver hans resa till Amerika: sålt för 3,9 miljoner dollar
Advertisement

Vi känner alla till Christopher Columbus, mannen som upptäckte Amerika utan att veta om det, vikingarna åsido. De senaste åren har sett en utvärdering av hans figur och en polarisering av debatten mellan firande och cancelkultur. Debatten har dock inte påverkat arvet av karaktären: nyligen såldes ett väldigt sällsynt brev från Christopher Columbus till spanska kungafamiljen för nästan 4 miljoner dollar.

Advertisement

Ett brev från Christopher Columbus såldes för 4 miljoner dollar

Ett brev från Christopher Columbus såldes för 4 miljoner dollar

Wikimedia Commons - Public Domain

Brevet från Christopher Columbus såldes för 3,9 miljoner dollar, efter att ha värderats till mellan 1 och 1,5 miljoner dollar. Detta är kanske det första brevet som skickats från den Nya Världen till den gamla kontinenten, varav den auktionerade artefakten representerar en mycket sällsynt kopia tryckt på latin. I början av förhandlingarna förväntade sig Christie's auktionshus verkligen inte ett så högt slutvärde. Men trots en lugn start ökade budgivningen sista halvtimmen, vilket ledde till de nästan 4 miljoner dollar brevet gick för.

Med tanke på debatterna kring den genuesiska upptäcksresande figuren är detta ett oväntat resultat. Men låt oss komma ihåg att brevet är en originaltryckt kopia av brevet som skickades av Christopher Columbus till kungafamiljen i Spanien. Brevet var autentiserat, men Christie's gjorde också omfattande efterforskningar för att bekräfta att det inte var en stulen eller förfalskad artefakt. Man kan ju aldrig vara säker när det handlar om en karaktär som Christopher Columbus.

Advertisement

Historiens första brev från Amerika till Europa

Historiens första brev från Amerika till Europa

Christie's

Christopher Columbus skrev brevet mellan februari och mars 1493, när han återvände från sin första historiska resa till Amerika. Ursprungligen skrivet på spanska skickades brevet till kung Ferdinand II och drottning Isabella. I sin tur skickade spaniens kungliga familj det till Rom för att få det översatt till latin och tryckt, för att sedan sprida det över hela Europa. Och dess inverkan var avgjort anmärkningsvärd på den tidens samhälle: å andra sidan hade ingen någonsin försökt nå Indiska Oceanen genom att resa västerut. Det var heller inte känt att inget av de nyupptäckta länderna inte var Indiska Oceanen.

Ändå talar Christopher Columbus i sitt brev just om öarna i Indiska Oceanen. Den upptäcksresande mannen hyllar regionens skönhet, fågelsången, de majestätiska bergen och floderna. Brevet hänvisar också till ursprungsbefolkningen som "skygga" och "rädda", och att han dessutom hade i åtanke att ta med sig några av dem från Amerika till Spanien.

Som vi redan nämnt är de bevarade kopiorna av detta brev väldigt sällsynta och alla på latin, som det som såldes på auktion för nästan 4 miljoner dollar. Det finns en kopia av den spanska originaltexten, bevarad på New York Public Library.

Arvet från Christopher Columbus, mellan firande och cancelkultur

Arvet från Christopher Columbus, mellan firande och cancelkultur

Twice25 & Rinina25/Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2

Karaktären Christopher Columbus har varit föremål för en djupgående omvärdering de senaste åren, särskilt på grund av kritiken av hur han såg och behandlade ursprungsbefolkningen. Som vi redan nämnt nämner brevet som såldes på auktion ursprungsbefolkningens påtvingade resa till Spanien. Detta är en aspekt som inte kunnat undgå försäljningen av brevet, så pass att kommunikationschefen på Christie's bestämde sig för att ta upp frågan. Enligt Lewine beslutade auktionshuset att lyfta fram det historiska värdet av dokumentet, snarare än att fira Christopher Columbus figur.

Men debatten om den genuesiska navigatorn fortsätter att påverka det offentliga samtalet.Columbus var aldrig enbart en åskådare inför exploateringen av urbefolkningen, en attityd som också fanns i hans dagböcker. Ändå skulle det okritiska upphävandet av hans figur leda till en större approximation i hanteringen av historiska händelser, som i slutändan bara skulle bli svarta eller vita. Och om det finns något som frodas av färger så är det historia, inklusive gestalten Christopher Columbus.

Advertisement