Mannen tillbringar 32 år i fängelset men är oskyldig: han får en svindlande ersättning

av Titti Carlberg

28 Maj 2023

Mannen tillbringar 32 år i fängelset men är oskyldig: han får en svindlande ersättning
Advertisement

När ett brott begås är det rättvisans plikt att finna gärningsmannen och se till att han eller hon betalar för sitt misstag. Straffen varierar naturligtvis beroende på hur allvarligt brottet är och i vilket land det har begåtts, men det finns dock fall där det en tid efter rättegångens avslut visar sig att fel person har dömts för brottet. 

Vad händer då? Föreställ dig att tillbringa många år i fängelset, trots att du är oskyldig: hur skulle du känna dig? Det var vad som hände en man som satt 32 år i fängelset, trots att han var oskyldig till det han hade dömts för.

via CBS News

Advertisement
Amaka Ubaka/Twitter

Amaka Ubaka/Twitter

Victor Rosario är namnet på huvudpersonen i denna absurda historia, han arresterades 1982, när han var 24 år gammal. Han dömdes för mordbrand i Massachusetts, USA, i vilken det dog åtta personer, inklusive fem barn. Han erkände till slut, men den fällande domen upphävdes år 2014 då kammarrätten misstänkte att hans erkännande inte var frivilligt. Rosario släpptes senare efter ett beslut av distriktsåklagaren att det inte skulle genomföras någon ytterligare rättegång.

Efter att ha tillbringat 32 år i fängelse trots att han var oskyldig, tilldelades mannen en förlikning på 13 miljoner dollar, den högsta som någonsin tilldelats i New England.

När han informerades om frigivningen sa han bara: "Idag slutar det här kapitlet och ett nytt börjar för mig. Ingenting kommer någonsin att kompensera för alla år som tagits ifrån mig och jag ber det straffrättsliga systemet och universiteten att förbereda advokater, åklagare och utredare att göra sitt bästa för att inte låta det som hände mig hända någon annan i framtiden."

Advokaterna som försvarade honom sa att Rosario befann sig i byggnaden på branddagen och hjälpte till med att försöka rädda så många som möjligt. Några timmar senare arresterades han dock: "Jag försökte kommunicera med blicken att jag var oskyldigt, men vid den tiden var det ingen som trodde på mig.".

Advertisement

Därmed dömdes han till åtta livstidsstraff, baserat på hans erkännande. 

"Det fanns inte ett enda bevis, men detektiverna fastställde att det var mordbrand och de behövde hitta en misstänkt. De fick fram ett erkännande efter att de hade hållit honom vaken en hel natt", berättar hans advokat. "Victor var traumatiserad efter att ha försökt rädda barnen från den flammande elden.".
Vid slutet av förhöret blev mannen tillsagd att: "Om du skriver på det här dokumentet kan du gå."

"Det var i grunden en fråga om språk, jag förstod inte, de gav mig ett papper att skriva under och jag trodde att jag skulle få åka hem om jag gjorde det. Men jag insåg snabbt att hemmet var handfängsel runt mina handleder" berättar Rosario, ursprungligen från Puerto Rico. Enligt vad som rapporterats skulle falska bevis ha skapats kring hans erkännande, inklusive att han skulle ha kastat in en molotovcocktail i byggnaden.

"För att kunna blicka framåt är det viktigt att lära sig att förlåta. För när du förlåter släpper du personen som har felbehandlat dig, vilket jag har lärt mig. Jag förlåter dem, för om jag inte gör det kommer mitt liv för alltid vara ett fängelse. Och det är inte så jag vill leva, jag vill vara fri.".

Vad tycker du om hans ord?

Advertisement