Garderobsstädning: metoden med 4 boxar kommer att förändra hur du organiserar om den

av Titti Carlberg

18 September 2023

Garderobsstädning: metoden med 4 boxar kommer att förändra hur du organiserar om den
Advertisement

Från säsongsväxling till vardags är att lägga i ordning i garderoben alltid en ganska tråkig syssla som vi ofta skjuter upp in i det längsta. Resultatet blir högar av kläder och kaos, och att aldrig hitta den klänning man vill ha, när man behöver den. Ibland försvinner det dessutom något klädesplagg, bara för att långt senare dyka upp igen på något mystiskt sätt av en slump, begraven under högar av andra kläder.

Hur ska man undvika att hamna i dessa förhållanden? Finns det någon metod att hålla situationen under kontroll och kunna njuta av perfekt ordning varje dag? Svaret är ja absolut.

Det handlar om ett enkelt knep, som när det väl har antagits kommer att göra hela processen snabb och intuitiv. Metoden vi föreslår för att få ordning i garderoben är 4 boxar-metoden. I var och en av dem ska du lagra dina kläder, uppdelade efter kategori av betydelse. Nedan visar vi ett exempel på hur det fungerar.

Advertisement
pixabay

pixabay

  • Kläder att laga: först och främst kläderna du inte kan bära för tillfället eftersom de är trasiga, för stora eller för små. Endast föremål som verkligen är värda att lagas av en skräddare är giltiga att spara. Om ett plagg är förstört måste du vara ärlig mot dig själv och lägga det i rätt låda.
  • Kläder att behålla: i den här lådan lägger du de kläder du bär under veckorna. I den finns det också föremål av sentimentalt värde som du inte vill skiljas från.
  • Kläder att donera: att ge bort kläder som du inte längre gillar, för att du har bytt stil eller vuxit ur dem, är ett sätt att göra iordning garderoben ur ett hållbart och stödjande perspektiv. Även i detta fall måste det vara återvinningsbara kläder och fortfarande i gott skick.
  • Kläder att slänga: in i denna sista box ska det som är alltför förstört läggas, för att få ett nytt liv. Tänk efter noga för när du väl är här finns det ingen återvändo. Ingen mer nostalgi.
Advertisement

Hur man får denna metod att fungera

Hur man får denna metod att fungera

Curioctopus

Att omorganisera garderoben med 4 box-systemet är väldigt enkelt, men det finns ett villkor för att det ska vara riktigt effektivt. När du väljer kläder och delar upp dem efter kategori, försök att agera instinktivt, utan att tänka för mycket. Om du spenderar för lång tid på att tänka på vad varje klänning påminner dig om, kommer det att bli svårt att skiljas från dem. Du kommer då bara att ha en tom box och samma kaos som tidigare.

"Jag har aldrig något att sätta på mig!"

Detta är frasen vi ofta upprepar framför garderoben. Många människor har sina garderober fulla av kläder, men trots det har de svårt att hitta något att sätta på sig. Vad är problemet?Det är absolut inte en fråga om att ha gått en modekurs för att veta hur man bär kläder.

Enligt en stilkonsulent är problemet att många människor inte känner sin egen kropp, de köper kläder som inte passar dem och som de i slutändan inte sätter på sig. Att känna till sin kroppsform och de färger som är mest i harmoni med sig själv, är första steget mot att bara köpa kläder som sitter bra, men som framför allt får dig att må bra!

Advertisement