Är det svårt att ta bort stearin? Prova dessa enkla och snabba knep

av Titti Carlberg

17 September 2023

Är det svårt att ta bort stearin? Prova dessa enkla och snabba knep
Advertisement

Även i en tid med luftkonditionering och LED-lampor behåller värmen och färgen från en låga, som används för uppvärmning eller belysning, alltid en magisk atmosfär. Det finns dock ett litet problem, nämligen resterna som varje stearinljus oundvikligen lämnar efter sig. Att få bort stearin kan faktiskt vara svårare än man tror.

Men vi känner till ett knep som kan komma till hjälp när vi inte är tillräckligt uppmärksamma utan låter stearinet droppa ner på våra tyger.

Advertisement

I tvättmaskinen ja, men inte direkt

I tvättmaskinen ja, men inte direkt

Marco Verch Professional/Flickr

Du kan till exempel inte lägga ned stearinfläckade kläder eller dukar i tvättmaskinen direkt. Anledningen är att stearinet smälter i trumman, sprider sig till andra tyger och fläckar ner dem. Man kan då använda medel som bikarbonat, citron eller lösningsmedel som fett, olja eller bensin, men förtst är det viktigt att förbehandla.

Idag kommer vi att förklara de mest effektiva metoderna för att få bort stearin snabbt och definitivt.

 

Advertisement

Gör först och främst detta

Gör först och främst detta

James Mitchell/Wikimedia

Det finns i huvudsak två strategier för att få bort stearin, antingen med värme eller med kyla.

  • Värmebehandling: detta knep är lämpligt för fasta föremål och ytor. Det kräver vatten som är uppvärmt till minst 65 grader Celsius, men lägg aldrig stearinfläckade bestick eller glas i diskmaskinen. Samma fenomen som nämns för tvättmaskinen händer också i detta fall. Vaxet smälter, hamnar i avloppet, stelnar och orsakar stopp i rören.
  • Kylbehandling: ungefär som med tuggummi i håret är hemligheten att få ämnet att stelna. Om det är små föremål kan du lägga in dem i frysen. För kläder är det bara att passera isbitar eller sprayer som sänker temperaturen. De senare är dock inte lämpliga för ömtåliga material eftersom tyget kan skadas eller lämna stearinrester.

En lösning för varje problem

Vid det här laget är det tydligt att samma knep inte kan användas för att ta bort stearin i alla situationer. Varje föremål, tyg eller yta kräver en särskild behandling.

  • Tyger: metoden med kyla är nödvändigt som ett första steg. När stearinet har stelnat kan du skala av det manuellt, metoden med värme kan användas för resterna. Detsamma gäller för mattor och soffor, dock med lämpliga rengöringsprodukter.
  • Glas: för glas, tallrikar eller andra föremål ska du först skrapa bort huvuddelen av stearinet med en träspatel för att undvika att föremålet repas. Använd sedan den varma metoden, var noga med att samla upp de lossade resterna i en sil för att filtrera vaxet så att det inte täpper igen rören.
  • Ytor: från golv eller väggar är det bättre att först dutta med absorberande papper för att undvika att stearinet tränger in på djupet. På släta ytor måste du vara försiktig så att du inte repar dem.

Advertisement