Vill du tvätta dina kuddar men är rädd att förstöra dem? Här är lösningen

av Titti Carlberg

18 September 2023

Vill du tvätta dina kuddar men är rädd att förstöra dem? Här är lösningen
Advertisement

När man tvättar, allt från kläder till hushållslinne, kommer turen förr eller senare till lakan, madrassöverdrag och örngott. När du är klar får du känslan av att sova i en ren och väldoftande säng, men glömmer du inte en detalj? Just det, kuddarna! Du kan naturligtvis inte lägga madrassen i tvättmaskinen, men dessa ja.

Faktum är att trots att örngottet är oklanderligt absorberar fibrerna och tyget där du har huvudet liggande hela natten fortfarande svett, hudrester och därmed även bakterier. Så, du vill tvätta kuddarna men är rädd att de förstörs. Oroa dig inte, här avslöjar vi de enklaste och mest funktionella metoderna för att få dem fräscha och desinficerade.

Advertisement

Program, temperatur och produkter för att tvätta kuddar

Program, temperatur och produkter för att tvätta kuddar

pixabay

Först och främst låt oss skingra alla farhågor genom att säga att du enkelt kan tvätta kuddar i tvättmaskinen, även av olika sorter och sammansättningar. Det grundläggande är att ställa in programmet för ömtålig tvätt.

Faktum är att du behöver rätt blandning av temperatur och konstant rotation. Den idealiska tvätten är kall, inte för hård centrifugering för att hindra att kudden deformeras. Det bästa är att inte blanda med andra föremål, på grund av missfärgningsrisk. 

Okej, allt är klart för tvättögonblicket, förutom några "ingredienser" som ska läggas till.

Advertisement

Beskrivning för att tvätta kuddar i tvättmaskinen

Här är en idealisk "cocktail" för att desinficera, återuppliva färger och eliminera dålig lukt.

Doserna är: 1 mått väteperoxid och ett halvt mått citronsaft. Häll i en balja och låt kudden ligga i denna blandning i en halvtimme som förbehandling. Därefter är det bara att tvätta den i tvättmaskinen.

Denna blandning är perfekt för att tvätta kuddar, desinficera dem på djupet med en blekande effekt. "Receptet" är på ett halvt mått vitvinsvinäger och 8 matskedar bikarbonat. Du kan lägga allt direkt i tvättmaskinen för att ersätta de vanliga industriella tvättmedlen. Effekten är överraskande.

Knep och hur ofta man ska tvätta kuddarna

Knep och hur ofta man ska tvätta kuddarna

Curioctopus

Hur ofta ska man tvätta kuddarna? Det finns ingen regel men vi föreslår att du gör det minst ett par gånger per år. Det ideala skulle faktiskt vara var 4:e månad. Innan du stoppar kudden i tvättmaskinen måste du först kontrollera att den inte har trasiga sömmar eller hål där innehållet kan läcka ut.

Om du är orolig för att den kan tappa sin form i tvättmaskinen rekommenderar vi en användbar metod. Lägg i några tennisbollar i maskinen, istoppade i stumpor. Med detta knep kommer kudden inte att slungas eller komprimeras överdrivet. Slagen från bollarna under rotationen kommer att hjälpa tvättmedlet att tränga in djupare.

Innan du tvättar kudden måste du vara uppmärksam på vad det står på dess etikett, om det finns någon, med tvättinstruktioner: om tvätt inte rekommenderas i maskin, undvik det och håll dig till de rekommenderade metoderna.

Advertisement