Aska på växterna: varför det är bra för växter och tillvägagångssätt

av Titti Carlberg

21 September 2023

Aska på växterna: varför det är bra för växter och tillvägagångssätt
Advertisement

Att sköta en grönsaksodling eller en trädgård är en trevlig och avkopplande passion, men det krävs även stort engagemang. Faktum är att vi måste vara uppmärksamma på behoven hos de olika exemplaren vi har i ägo, respektera deras egenheter och inte låta lathet ta överhand. Det är trots allt ett sätt för att tillbringa sin fritid i kontakt med naturen och belöningen för kärleken och hängivenheten vi känner för de olika växterna är att se dem frodiga och färgglada, dekorera utomhus eller inomhusutrymmen och fylla miljön med dofter och parfym..

De som tar "genvägar" använder industriprodukter som kemiska insekticider, konstgödsel och herbicider. Andra, de som har mer tålamod och hjärta för miljön, söker varje gång nya och så naturliga lösningar som möjligt för att få bästa möjliga resultat.

Med detta i åtanke kommer vi här berätta hur och varför man ska lägga aska på växterna. Med denna metod kommer dina växter att alltid vara friska och du slipper spendera höga summor på läkemedel som är skadliga för miljön.

Rengöringsmedel, bekämpningsmedel och gödningsmedel: allt i ett

Rengöringsmedel, bekämpningsmedel och gödningsmedel: allt i ett

pixabay

Aska, särskilt den som produceras efter att du har eldat, innehåller ämnen som natrium- och kaliumkarbonat. Dessa har stor avfettnings- och antibakteriell kraft. Därför är det idealiskt för rengöring och desinficering av kläder och ytor. Rengöring är därför en av många användningsområden för denna restprodukt som förvandlas till en råvara.

Som om detta inte är nog, har askan på växter också andra egenskaper. Det kan fungera som gödningsmedel, vilket ger näringsämnen som är användbara för odling av blommor och andra växtarter. Slutligen är det även ett utmärkt naturligt insektsmedel.

Advertisement

Tillvägagångssätt

Tillvägagångssätt

Curioctopus

Idag tänkte vi föreslå två metoder för att använda aska på växter för att alltid hålla dem friska.

Det första "receptet" är för ett gödningsmedel, användbart för att få liv i halvvissnade exemplar.
Späd en matsked aska i 1 liter vatten och vattna plantan med den erhållna vätskan. För maximal effekt rekommenderar vi att du upprepar detta minst en gång i veckan.

Det andra preparatet är istället för ett 100% green bekämpningsmedel. I det här fallet ska du sprida askan direkt på jorden. Bladlöss och andra irriterande insekter kommer garanterat att hålla sig borta!

Dessutom vill vi ge dig ett bonustips. Aska på växter har ännu en fördel. Det kan faktiskt förebygga sjukdomar eftersom det dödar svamp och andra typer av patogener. Dessutom är det, tack vare dess alkalitet, en utmärkt regulator av tillståndet av salthalt och surhet i jorden, vilket ofta är orskaker till torrhet, vissnande eller bristande blomning.

Advertisement