Hur man desinficerar disksvampen och eliminerar bakterier i den: prova denna metod

av Titti Carlberg

16 September 2023

Hur man desinficerar disksvampen och eliminerar bakterier i den: prova denna metod
Advertisement

Det finns handlingar som utförs varje dag, som att laga mat, äta, man smutsar ner föremål som följaktligen måste tvättas. Vi ser varje gång till att tallrikar, glas och bestick diskas, så att de kan återanvändas.

Det finns dock ett tillbehör som används kontinuerligt, och som till skillnad från disk i allt större utsträckning blir en behållare för bakterier. Vi pratar om föremålet som används för att skrapa och avfetta ytorna på tallrikar, bestick och kastruller.

Hur desinficerar man disksvampen? Exakt, dessa enkla dagliga verktyg tenderar att absorbera smuts och mikroorganismer trots att de alltid är i kontakt med rengöringsmedel. Problemet är att de i längden blir skadliga för din hälsa, just för att de inte är fräscha, men här delar vi med oss av en ofelbar metod för att lösa problemet en gång för alla.

via goodhousekeeping

Advertisement

Skillnaden mellan tvål och svampar

Skillnaden mellan tvål och svampar

pxfuel

Vid den här frågan kommer tanken att även tvål används flera gånger om dagen för att tvätta sig med. Så innebär det att även den är full av bakterier? I verkligheten är det inte så, jämfört med svampar, även den i duschen, är tvålen "självrengörande".

Dess sammansättning gör att du automatiskt kan eliminera mikroorganismer som sätter sig på ytan. Eftersom svampar inte fungerar på samma sätt är alternativet att hela tiden byta ut dem.

Detta är dock ingen hållbar lösning, varken ekonomiskt eller ekologiskt. Så hur desinficerar man disksvampen?

Enkelt, lägg den i mikrovågsugnen. I praktiken lägger du den i en skål med vatten, ställer in den i mikron 2 minuter på maxtemperatur, det räcker med det. I slutet av "tillagningen" låter du vattnet svalna, häller bort det och svampen är nu som ny och steriliserad.

Advertisement

Att sterilisera svampen utan mikrovågsugn

Att sterilisera svampen utan mikrovågsugn

Curioctopus

Om du inte har en mikrovågsugn finns det ett annat sätt. Du kan använda kokande vatten med tillsats av citron, bordssalt eller bikarbonat. Lägg ner svampen i det kokande vattnet, låt det svalna och häll sedan bort vattnet, på samma sätt som du skulle göra i mikron.

Det finns även andra metoder för att sterilisera svampen:

  • Vinäger: även vinäger ar bra för att desinficera svampen. Låt den dra i en skål med vinäger i 5 minuter och skölj den sedan. 
  • diskmaskin: starta en normaldisk. Den höga temperaturen kommer att eliminera nästan all smuts.

Välj den metod som är rätt för dig, men ta hand om dina svampar: om de inte är rena är de en riktig behållare för bakterier!

Advertisement