Varför man rekommenderar att inte äta ägg med en silversked

av Titti Carlberg

16 September 2023

Varför man rekommenderar att inte äta ägg med en silversked
Advertisement

Matlagning är en multisensorisk upplevelse. Utan tvekan uppskattas mat främst genom smak och lukt. Men upplägget på tallriken spelar också en stor roll. En utsökt rätt kräver att den tillagas efter receptet på ett perfekt sätt, men också att det finns en utmärkt scenografisk presentation.

Av denna anledningar väljs tallrikar med speciella färger och former, skinande glas eller med en originell design, men även besticken spelar en avgörande roll. Varje elegant lunch- eller middagsbjudning skulle definitivt förlora sin effekt om den serverades på pappers eller plasttallrikar. Det är därför som det vid många tillfällen dukas fram det finaste besticksetet för framstående gäster.

Det finns till och med de som har uppsättningar av ädelmetallgafflar, skedar och knivar i sina lådor. Men med det sagt, vet du varför du inte bör äta ägg med silverbestick? Vi förklarar det för dig här och nu.

via brainly.in

Advertisement

Det är en fråga om kemi

Det är en fråga om kemi

pixabay

Att servera eller äta ägg med silverbestick är en dålig idé, detta har varit känt sedan Plinius den äldres tid. Den romerske filosofen nämnde det i en av sina skrifter, som ett mystiskt och märkligt fenomen.

Faktum är att författaren inte visste att denna proteinmat innehåller en procentandel svavel, som reagerar när det kommer i kontakt med metaller och producerar oxidation.

Resultatet blir att silvret svartnar och förblir så nästan permanent. Även om det nu finns många olika sorters rengöringsmedel för ädelmetaller tillgängliga, är sanningen att lösningen är värre än problemet.

Faktum är att du kan försöka få besticken blanka på nytt, men genom att göra det urholkar du bara en ytlig patina av silver, vilket i huvudsak minskar koncentrationen av metallen. Om du vill ägna särskild uppmärksamhet åt dina bestick, eftersom de kanske har ett sentimentalt värde, är det en bra idé att erbjuda generiska bestick vid bordet, som inte gör något om de blir förstörda.

Advertisement

En fråga om hälsa

En fråga om hälsa

pixabay

Denna kemiska reaktion, framkallad genom att stoppa silverskeden i ägget, producerar inta stora mängder sulfat. Följaktligen utgör det ingen omedelbar hälsorisk, problemet ligger därför inte i det momentana ögonblicket, utan fenomenet sträcker sig över tid.

Idag är det osannolikt att en familj äter med värdefulla bestick varje dag, då skulle vi ställas inför ett stort problem. Små andelar oxiderad metall skulle därför orsaka en form av långsam och omärklig förgiftning. Nu när du känner till denna detalj, håll den dyrbara servisen i lådan, speciellt när det serveras omelett.

Advertisement