Skötsel av diskmaskinen: de vanligaste misstagen och hur man undviker dem

av Titti Carlberg

15 September 2023

Skötsel av diskmaskinen: de vanligaste misstagen och hur man undviker dem
Advertisement

Vitvaror gör vardagslivet mycket lättare och på många sätt är det nu svårt att ge upp dem. Men även om de är riktigt värdefulla i hushållssysslorna måste de användas på rätt sätt. I praktiken måste vi "hjälpa dem att hjälpa oss". Vi gör till exempel ofta misstag vid användningen och skötseln av diskmaskinen.

Att förstå var problemet ligger och hur man inte upprepar samma misstag varje gång kan göra skillnad. Faktum är att både kvaliteten på energiförbrukningen och mängden av den kan förändras. Gör dig redo för nedan kommer vi att ange de mest korrekta åtgärderna för att garantera en lång livslängd för apparaten, tillfredsställande resultat och lägre vatten- och elräkningar.

Advertisement

Instruktioner för att spara

Instruktioner för att spara

wallpaperflare

Att ta hand om sin diskmaskin är en fråga om små dagliga handlingar. Här är vad som bör och inte bör göras.

  • Vänta på full last: precis som med tvättmaskinen ska diskmaskinen bara "arbeta" när den är full, för att begränsa konsumtion av el och vatten.
  • Använd rätt diskmedel: Nej, inget diskmedel är detsamma som ett annat. Ofta är syntetiska industritillverkade produkter relativt giftiga. Välj därför ekologiskt hållbara produkter och försök dosera rätt mängd. Om du häller på för mycket fastnar det rester på disken och om du häller på för lite blir det inte tillräckligt rent.
  • Ställ den på rätt plats: en av huvudreglerna för att ta hand om sin diskmaskin är att placera den på rätt plats i köket. Det är en apparat som sprider mycket värme när den är igång, så undvik att ha den nära kylskåpet.
  • Kontroll och förbrukning: det är inte ovanligt att en produkt köps utan att ha tillräcklig information om dess egenskaper och förbrukningskostnader. Köp alltid en som uppfyller dina behov, oavsett varumärke och reklamkampanjer.
  • Fyll den på rätt sätt: vi tar upp tvättmaskinen igen som exempel. Du kan inte kasta in tvätten i den lite hur som helst. Detsamma gäller för tallrikar, glas och bestick. Du måste placera dem på ett ordnat sätt så att vattenstrålarna och diskmedlet diskar på djupet.
  • Fördiska inte: vad är det för mening med att först diska allt för hand och sedan diska om det i diskmaskinen. På det sättet konsumerar du bara mer vatten, anstränger dig att diska något som sedan diskas en gång till.
  • Maskindiska bara det som diskas kan: detta kan verka som en lek med ord, men är rena rama sanningen. I själva verket lägger folk in bestick eller andra tillbehör av olämpligt material som inte tål höga temperaturer i diskmaskinen. Effekten blir att dessa föremål, under inverkan av hett vatten, släpper ut skadliga ämnen.
  • Känna till alla program: många personer använder bara programmet ECO eller snabbprogrammet och ignorera de andra: att välja det mest lämpliga är ett sätt att sänka kostnaden och få bättre resultat.

Advertisement

Att klara sig utan diskmaskin? Eller inte!

Att klara sig utan diskmaskin? Eller inte!

Curioctopus

Vi har blivit så vana vid att ha diskmaskin att det nästan känns mer som en mardröm än en olägenhet att vara utan: det är en av de dyraste hushållsapparaterna så det är verkligen värt att ta hand om den och följa till punkt och pricka alla dess instruktioner som hjälper till att bevara den över tid!

Många människor ser inte med positiva ögon på diskmaskinen eftersom de tycker att den använder och slösar för mycket vatten: de föredrar istället att diska för hand. Detta är dock en felaktig tro eftersom det nu är välkänt, och bevisat genom många experiment och studier, att diskmaskinen är det bästa sättet att spara vatten när man diskar.

Advertisement