Vad händer om du lämnar din färdiga tvätt i tvättmaskinen för länge

av Titti Carlberg

16 September 2023

Vad händer om du lämnar din färdiga tvätt i tvättmaskinen för länge
Advertisement

Att lämna tvätten i tvättmaskinen är något många gör då och då. I många fall händer det inget obehagligt, men det bör inte bli en vana. Det finns familjer som tvättar flera lass i veckan och det är som bekant en av de vitvaror som drar mest energi. Strategin för att spara är därför att skjuta upp denna hushållssyssla till kvällen eller helgen, då priserna är lite lägre.

Fördelen med att tvätta på lördags- och söndagsmorgnar är att du kan hänga ut kläderna direkt på tork, om du inte ska bort någonstans. Men vad händer om man glömmer eller inte har tid att hänga upp tvätten direkt?

Advertisement

Vad händer efter en hel natt?

Vad händer om man lämnar tvätten i maskinen under en hel natt eller åtminstone i många timmar? Klädernas fuktighet och brist på ventilation i den trånga trumman kan skapa mögel som överförs till kläderna. Uppenbarligen är det inget du märker direkt, det vill säga du kommer inte se "gröna alger" på kläderna, men du kommer att känna det på den dåliga lukten, som absolut inte är förknippad med nytvättade kläder som borde ha en fräsch doft.

Ett sätt att begränsa skadorna är att ha tvättmaskinsluckan öppen efter avslutad tvätt, för att inte ge en större kompressionseffekt mot de våta tygerna. Kom dock ihåg att apparatens insida endast används för att tvätta dem och inte som ett "kassaskåp" för att hålla dem säkra.

Advertisement

Hur ska man lösa det?

Vid det här laget är lösningen ganska enkel, det vill säga lämna inte den färdiga tvätten i maskinen i för många timmar. Knepet är att organisera hushållsuppgifterna. Schemalägg ditt tvättande när du vet att du har tid att plocka ur den för att hänga den på tork. Ett förbiseende eller en oväntad händelse kan alltid hända. i det fallet kan du lukta på ett klädesplagg för att upptäcka om tvätten har tagit skada.

Om du omedelbart känner att något är fel, det vill säga du upplever en tung och obehaglig lukt, är det klokaste valet att tvätta om tvätten på ett milt program. Det är bättre än att veta att du har en låda full av förstörda mögliga kläder med en unken lukt.

Ytterligare en anledning för att undvika lämnande av tvätt i tvättmaskinen

Ett annat problem som kan uppstå när man lämnar tvätten i maskinen för länge gäller strykningsfasen: kläderna kan torka ut något i trumman när de är sammanpressade och ihopvridna. Vecken kan förbli inpräntade på kläderna och om du siktar på att få en oklanderlig strykning kan det vara svårt att eliminera dem.

Advertisement