Mat

Socker i livsmedel: 7 oanade livsmedel som innehåller mycket socker

av Titti Carlberg

15 September 2023

Socker i livsmedel: 7 oanade livsmedel som innehåller mycket socker
Advertisement

För dem som försöker gå ner i vikt men också för dem som helt enkelt vill hålla sig friska, är socker i livsmedel det första ämnet att undvika eller åtminstone begränsa. Faktum är att det finns många studier som visar ett nära samband mellan dessa organiska komponenter och de mest olika patologierna.

Det räcker dock inte att hålla sig borta från lätt igenkännliga produkter som godis, desserter och drycker. Tyvärr innehåller moderna livsstilar för många bearbetade livsmedel. Därför finns det ofta oanade sådana, som säljs som hälsosamma, till och med ekologiska, som innehåller dolda fallgropar. Nedan följer en lista över några av dessa, som du kanske konsumerar regelbundet, och som du aldrig hade kunnat föreställa dig innehålla socker.

Advertisement
  • Konserverad torkad frukt. Genom att minska koncentrationen av vatten ökar sockerarterna i livsmedlet. Jämfört med färska frukt är torkad frukt sötare och därför mer kaloririk.
  • Färdiga dressingar och såser. De förknippas vanligtvis mer med fetter, och av denna anledning är de ofta vilseledande. För att frigöra den klassiska blandningen av smaker och garantera lång hållbarhet innehåller de salt och olja, men även en ansenlig mängd kolhydrater och därför mycket socker.
  • Yoghurt. Oavsett om det är den "grekiska" eller den med fruktsmak ställs vi inför ett livsmedel rikt på proteiner och probiotika, men också mycket socker. Det är alltid bäst att föredra den naturliga vita.
  • Proteinbars. De används som måltidsersättning eller tillskott för dem som tränar på gym. De ger ett anmärkningsvärt näringsbidrag, men för att göra dem godare är de också fulla av socker.
  • Vitt bröd och bakverk. De flesta bageriprodukter är beredda med raffinerat mjöl, med en hög andel socker, till och med salta kex innehåller mycket av det.
  • Alkoholhaltiga drycker. När vi pratar om socker i maten tänker vi mer på vad vi äter än det vi dricker.
  • Vegetabilisk mjölk. Om du regelbundet konsumerar denna produkt och tror att den är helt ofarlig, är det dags att du ändrar dig nu. Kontrollera etiketten och konsumentinformationen noggrant. Du kommer att få den obehagliga överraskningen att inse hur mycket socker du konsumerar utan att ha anat det.
Advertisement

Varför läsa näringsvärden?

Det är alltid bra att bekanta sig lite med etiketterna på produktförpackningarna: när du väl vant dig vid de "hälsosamma" och rimliga mängder som kan finnas i en produkt kan du enkelt fastställa om ett visst livsmedel är rätt för dig eller inte, om man bortser från alla slogans och annonser som vill att vi ska tro något annat.

Att vara uppmärksam på socker är viktigt, inte bara för att hålla sig i form eller nå en bestämd vikt, utan också och framför allt av hälsoskäl. 

Nu känner du till några livsmedel som innehåller "dolda" sockerarter.

Advertisement