5 enkla hemliga knep för att eliminera rost på balkongen

av Titti Carlberg

14 September 2023

5 enkla hemliga knep för att eliminera rost på balkongen
Advertisement

När du vandrar genom storstadens gator, eller i en förort, kan det hända att du tittar uppåt och ser balkonger ovanför ditt huvud. De grundläggande elementen som du lägger märke till på en balkong är dock dess räcke. Den senare är avgörande för en byggnads säkerhet och estetik. Faktum är att det går att hitta enkla men samtidigt mycket pittoreska räcken med speciella former, fulla av krumelurer, vanligtvis är de gjorda av rostfritt stål och aluminium, men det finns även de som är gjorda av smide och gjutjärn.

Just av dessa skäl är det möjligt att det bildas rost på dem, vilket inte bara är väldigt fult, utan också farligt, så pass att det kan fräta sönder räcket. Det finns dock några knep som gör att du kan eliminera rosten helt.
Låt oss se vad det handlar om.

Advertisement

Rost är ett problem som drabbar många räcken

Rost är ett problem som drabbar många räcken

PxHere

Eftersom räcket ligger utanför lägenheten utsätts det för olika väderförhållanden. Faktum är att när du bestämmer dig för att göra rent det mäste du vanligtvis ta itu med damm, jord och några fågelsouvenirer. Utöver dessa element tvingas man också, väldigt ofta, att behöva ta itu med rost. Detta är ett rödbrunt ämne som bildas på järn när det utsätts för fukt eller kommer i kontakt med vatten när det regnar.

Rost bildas främst på mycket gamla räcken. Detta kan bli ett verkligt problem, men det är inte omöjligt att lösa, med rätt försiktighetsåtgärder kan det bli ett avlägset minne.

Advertisement

Några medel som hjälper till att avlägsna rost

Några medel som hjälper till att avlägsna rost

PxFuel

För att få bort rosten på balkongräcket kan man i huvudsak använda 4 ingredienser. Låt oss se vilka:

  • Natriumbikarbonat: en produkt med kraftig slipverkan. Denna metod är mycket enkel, blanda bara 1 matsked bikarbonat med några få droppar vatten tills du får konsistensen av en gel: sprid ut blandningen på en mjuk svamp och gnugga på det drabbade området.
  • Vinäger: gör att du kan få bort även den mest envisa smutsen, som rost. Det enda du behöver göra är att blöta en mikrofiberduk, vrida ur den och sedan tillsätta några droppar vinäger. Passera trasan över rosten, vänta cirka 10 minuter, gnugga sedan med en svamp till fläcken är helt borta.
  • Marseilletvål: ett av de bästa avfettningsmedel som finns. Gnid tvålen mot en svamp som du sedan gnuggar kraftigt över hela rostfläcken. Efter 15 minuter sköljer du noggrant. Räcket blir som nytt.
  • Citronsyra:används främst mot kalkrester, men är också mycket användbar mot rost. Lös upp 150 gram citronsyra i en liter vatten, häll vätskan i en sprayflaska. Spraya lösningen på det drabbade området och torka sedan med en trasa.

Mormors huskur: citronsaft

Mormors huskur: citronsaft

PxFuel

Mor- och farmödrar är kända för att känna till naturliga huskurer som kan lösa alla problem, även att eliminera rost. I det här fallet kan en ingrediens som finns i alla hem hjälpa, nämligen citron och dess juice. Denna citrusfrukt har en avfettande kraft. Pressa helt enkelt citronen mot en mikrofibertrasa eller en svamp och gnugga den på rostfläcken. Låt det sedan verka i drygt 20 minuter, sedan är det bara att gnugga ytterligare lite och skölja rent tills fläcken har försvunnit.

Vilken av dessa metoder kände du redan till? Vilken av dem använder du?

Advertisement