Eliminera dålig lukt (och fläckar) av svett på kläderna: hemligheten med en felfri tvätt

av Titti Carlberg

14 September 2023

Eliminera dålig lukt (och fläckar) av svett på kläderna: hemligheten med en felfri tvätt
Advertisement

Varje gång du stoppar in dina kläder i tvättmaskinen är målet att få ren tvätt som luktar gott. Resultatet är dock inte alltid så självklart som man kan tro. Även om vi idag är bortskämda med att välja tvätt- och sköljmedel, räcker ibland inte alla dessa produkter.

Besvikelsen är förståelig när du befinner dig med nytvättade kläder, som det fortfarande finns svettfläckar på. Ofta syns inte fläcken, men man uppfattar den ändå. I själva verket är den inte uppenbar för ögat, men den undkommer definitivt inte "näsan". Den enda lösningen för detta är att tvätta om plaggen.

Så hur eliminerar man dålig lukt från kläderna en gång för alla? Glöm alla industriella lösningar, idag erbjuder vi dig några verkligt effektiva naturmedel.

Advertisement

Tradition slår innovation

Framsteg är verkligen en stor sak, men det är inte alltid som det nya nödvändigtvis är bättre. Det finns fall där traditionella botemedel visar sig vara lika effektiva som, eller till och med mer än, moderna.

Produkter för att få en väldoftande tvätt misslyckas ibland eftersom de ofta är designade för att "täcka" den dåliga lukten på kläderna, men inte helt eliminera den. De starka aromatiska tonerna är behagliga, men när effekten av dem dunstar avslöjas den sorgliga verkligheten. 

Bakterierna som är ansvariga för lukten av svett har inte besegrats till fullo, särskilt vid låga temperaturer. Så här visar vi några "husmorstips" för att rädda situationen, men även dina kläder.

Advertisement

Detta behövs för att eliminera svettlukt från kläderna

Detta behövs för att eliminera svettlukt från kläderna

Marco Verch Professional/Flickr

  • Vitvinsvinäger: bland de många egenskaperna hos denna produkt finns det också att ta bort fläckar och eliminera dålig lukt från kläderna. Man måste först hälla lite på de kritiska ställena eller fläckarna, som en förbehandling. Därefter är det bara att lägga dem i tvättmaskinen och starta programmet.
  • Natriumbikarbonat: finns det någon hushållssyssla som inte involverar användningen av detta ämne? Det är inte bara effektivt för rengöring av ytor, utan även för kläder. Sättet att utnyttja dess kraft är att blanda det med vatten och sedan gnugga den resulterande pastan där det behövs.
  • Natriumperkarbonat: ett utmärkt blek- och fläckborttagningsmedel, vilken även är perfekt för att få bort dålig lukt från kläderna. I detta fall bör den läggas i tvättmedelsfacket med ett doseringsmått och tvättprogrammet måste vara inställt på minst 40°.

Ännu ett knep

Ännu ett knep

För att intensifiera effekten av dessa medel, kan du använda dem tillsammans, förutom att de garanterar en väldoftande ren tvätt med absolut säkerhet. Faktum är att detta är naturliga metoder som inte skadar varken tvättmaskinen eller kläderna, och de är framför allt miljövänliga.

Advertisement