Det samlas otaliga kvalster på madrassen, men det finns ett sätt att bli av med dem

av Titti Carlberg

28 Augusti 2023

Det samlas otaliga kvalster på madrassen, men det finns ett sätt att bli av med dem
Advertisement

Med tiden, under årens gång kan många kvalster nästla sig in i din madrass. Det finns dock ett botemedel för att eliminera dem utan att behöva köpa en ny: se vad det handlar om.

via The Spruce

Advertisement
Jeffrey M. Vinocu/Wikimedia commons

Jeffrey M. Vinocu/Wikimedia commons

Hushållssysslor är en viktig rutin att utföra i ens hem, men det är inte allt som vi kan rengöra noggrant varje dag. När det gäller sovrummet är det otänkbart att kunna desinficera varje del grundligt: bland dessa finns madrassen, som till stor del ofta förbises.

Faktum är att när vi tar hand om vår säng begränsar vi oss till att byta lakan och örngott regelbundet, men vi bör också ägna oss åt att ta hand om madrassen minst var fjärde månad. Detta är en ganska tröttsam men nödvändig uppgift: med tiden kan hygienen för denna komponent bli dålig och locka till sig oönskade gäster.

Advertisement

Kvalster på madrassen: hur skyddar man sig?

Kvalster på madrassen: hur skyddar man sig?

Agricultural Research Service/Wikimedia commons

Sovrummet är platsen där vi sover och det bör alltid vara renstädat för att garantera oss, inte bara tillräcklig vila, utan en hälsosam miljö. Så hur ska man begränsa förekomsten av kvalster under perioden mellan ett underhåll av madrassen och nästa?

Förutom att byta lakan bör även kuddarna tvättas med jämna mellanrum. När kudden förblir oskyddad då vi byter örngott kan vi inte se alla kvalster på dess yta med blotta ögat. Dessutom insinuerar dessa sig själva i de smala sprickorna, livnär sig på organiska rester och överflödig hud, och dess spridning kan orsaka hudirritation såsom dermatit och rodnad. Dessutom om du tenderar att nysa ofta när du ligger i sängen är orsaken förmodligen på grund av närvaron av kvalster. 

Hur löser man detta problem?

Metoder för att lösa problemet: gör detta

Metoder för att lösa problemet: gör detta

Pexels

Det första du ska göra är utan tvekan att använda ett madrassöverdrag, utan att komma i direkt kontakt med det och undvika att lämna det utan att täcka det med ett lakan. När du tvättar lakanen i tvättmaskinen bör du välja en hög temperatur, aldrig under 60°, på så sätt eliminerar du de kvalster som finns på tyget, liksom bakterier och andra skadliga mikroorganismer.

När allt har desinficerats kan du bädda din säng och sova lugnt, skyddad från eventuella attacker från dessa osynliga varelser och från risken att vakna upp med irriterande röda prickar på huden.

Hur ofta tar du hand om din madrass?

Advertisement