Är kanten på osten ätbar eller inte? Experterna svara äntligen

av Titti Carlberg

27 Augusti 2023

Är kanten på osten ätbar eller inte? Experterna svara äntligen
Advertisement

Många människor uppskattar de kulinariska egenskaperna hos ost med dess olika varianter, starka och avgörande smaker. Men i samma ögonblick man ställer den på matbordet dyker frågan upp: kan man äta kanten eller ska man slänga den?

Låt oss se svaret.

via Academy of cheese

Advertisement

Kanten på osten, många slänger den

Kanten på osten, många slänger den

Pixabay

Älskare av matlagning och goda maträtter känner väl till kvaliteten på välsmakande oster, vilka kan ätas i många olika varianter. Faktum är att det finns både färska och lagrade, med hård eller mjuk konsistens. I vilket fall som helst presenterar de sig i gommen på ett beslutsamt och välsmakande sätt med en tendens till sött eller salt, beroende på sort.

Men för många är det inte helt klart om kanten är ätbar eller om det är bättre att slänga den. Nu eliminerar experter alla tvivel i detta avseende.

Advertisement

Typer av kant: de olika sorterna

Typer av kant: de olika sorterna

Pixabay

För att producera ost bearbetas vissa mjölkderivat. Om produkten är kryddad, som till exempel parmesan, skiljer sig den yttre delen mycket från resten av osten och gynnar reproduktionen av bakterier som säkerställer dess bevarande. Denna hårda beläggning kan ändra sitt utseende beroende på produktens sort: den blommiga skorpan, den kallas så på grund av sitt utseende, den liknar en gräsmatta full med blommor på våren, medan en frostad kant verkar vara täckt av en hinna vinterfrost.

Sedan finns det kanter som är tillverkade av syntetiskt vax, huvudsakligen belagt med paraffin, och sedan den tvättade kanten, som under tillverkningsprocessen behandlas och sköljs flera gånger för att avlägsna mögel och bakterier som ansamlats under förflyttningen av livsmedlet, med både vatten och desinfektionsmedel som till exempel brännvin.

Vid det här laget är frågan: är kanterna ätbara?

Är kanten på osten ätbar eller inte?

Är kanten på osten ätbar eller inte?

Quora

Svaret kan variera beroende på produkt. Vissa kanter kan ätas, medan andra absolut måste undvikas. Den på gorgonzola, till exempel, är absolut inte ätbar utan kan orsaka hälsoproblem om den intas. Detsamma gäller kanter som består av paraffin, medan alla andra, såsom brie och camembert, som inte har några kontraindikationer, kan konsumeras utan problem.

För att förstå vilken typ av kant det är kan du läsa produktetiketten och agera därefter. I de fall kanten är ätbar är det värt att avnjuta den eftersom det är just denna del av osten som är särskilt god.

Låt oss visa några förslag på hur du bäst kan njuta av ostkanten.

Smaka på ostkanten och njut

Smaka på ostkanten och njut

Pixabay

Det finns flera alternativ i matlagningen för att njuta av ostkanten: gourmeternas favorit är att grilla den, för att göra den ännu mer krispig och aptitretande, men man kan också skära den i små bitar för att använda den som krydda till förrätter eller kötträtter. Du kan även torka kanterna i ugnen eller fritera dem i het olja för ett riktigt gott mellanmål.

Ett alternativ är också att mixa kanterna till en hemmagjord sås och lägga till kryddor efter egen smak. Kort sagt, det finns många idéer och det är bara att välja den som tilltalar dig mest: denna ofta kasserade komponent kan ge din gom en oväntad stund av njutning!

Brukar du äta kanten eller slänger du den?

Advertisement