Knepet som låssmeder ofta föreslår: de vill applicera det även på din dörr

av Titti Carlberg

26 Juli 2023

Knepet som låssmeder ofta föreslår: de vill applicera det även på din dörr
Advertisement

Vi har alla råkats ställa inför problem som verkar oöverstigliga och för att lösa det har det blivit nödvändigt att tillkalla en specialist. Ett av dessa problem kan vara att dörrlåset blockerar sig. I dessa fall tror man att det inte finns någon lösning, utan det enda man kan göra är att ringa efter en låssmed. Detta skulle dock innebära en enorm utgift med pengar.
Det finns dock att sätt att undvika det. Låt oss ta reda på vilket.

via Phil Crockett/Youtube

Advertisement
Knepet som låssmeder ofta föreslår: de vill applicera det även på din dörr - 1

Det oväntade dyker alltid upp runt hörnet och när det händer kan man inte alltid förlita sig på specialister, man måste ofta försöka ta sig över hindret genom att enbart lita på sin egen styrka.

Om dörrlåset blockerar sig på kvällen eller under en helg är det omöjligt att kontakta en låssmed för att lösa situationen. Det finns dock ett ofelbart knep som gör att du kan övervinna hindret och låsa upp dörren på ett par ögonblick. Allt du behöver är en gaffel.

När ett dörrlås fastnar eller går sönder måste man åtgärda situationen så snabbt som möjligt. Det finns dock en åtgärd som låssmeder har använt i århundraden, vilken gör det möjligt att övervinna det oväntade, allt man behöver göra är att beväpna sig med en gaffel, en hammare och en tång. Det viktiga är dock att man måste vara medveten om att gaffeln bör slängas efteråt.

Advertisement
Screenshot Youtube

Screenshot Youtube

Börja med att föra in gaffeln direkt i skåran döär ramen sitter, därefter håller du gaffeln still med tången och använder hammaren fr att böja tänderna 90°. Tryck in gaffeln och stäng dörren, handtaget och tänderna pekar nu utåt och den vikta delen sitter däremot fast där ramen finns. Det sista steget är att ta en lång spik och föra in den mellan tänderna. Därmed blev gaffeln en bult att använda i väntan på låssmeden.

Kände du redan till denna metod?

Advertisement