Hon väljer att vara en 50-tals kvinna: "Min roll är att städa, laga mat och ta hand om barnen"

av Titti Carlberg

21 Januari 2023

Hon väljer att vara en 50-tals kvinna: "Min roll är att städa, laga mat och ta hand om barnen"
Advertisement

Med tiden har samhället förändrats totalt, och med det också människans roller. Tidigare fanns en tydlig funktionsfördelning inom en familj, det var tydligt vad som var hustruns uppgifter och de som var makens. I samtiden har man dock kunnat uppnå en tendens till utbytbarhet av roller, det finns inte längre uppgifter som är fördelade mellan män och kvinnor, utan det finns ett konstant stöd. Just i detta scenario passar dock rörelsen, identifierad som "traditionell hustru" (termen härstammar från engelskans "trad wife", enligt vilken en hustrus uppgift är att ta hand om hemmet och barnen, medan maken tar hand om den ekonomiska aspekten.

Huvudpersonen i vår berättelse har blivit ett av emblemen för denna rörelse, men låt oss se lite närmare på vad det handlar om.

via New York Post

Advertisement
lex.delarosa/Instagram

lex.delarosa/Instagram

Alexia Delarosa, är en 29 år gammal mamma från San Diego som bestämde sig för att gå med i rörelsen "tradwife" och leva som en 50-talskvinna.Hon slutade sin anställning på kontor och blev hemmafru. När hennes man är på jobbet städar hon deras hem, lagar mat och tar hand om deras två barn. Detta val vägdes mot hur hon växte upp, hennes mamma arbetade och var ofta borta. Hon upptäckte denna rörelse när hon såg en film där kvinnor stannade hemma för att laga mat och städa till sina pojkvänner, hon tänkte: "Varför skulle inte jag kunna göra detsamma för min familj, det ser ut att vara ett romantiskt beteende".

"Min mamma - förklarar Alexa - arbetade och var ofta borta. Jag har alltid velat ha en mer traditionell modell för min familj. Jag gillade tanken på ett familjeliv i 50-talsstil, där frun stannar hemma för att ta hand om sin man och barn, och makens roll är att arbeta heltid".

Advertisement
lex.delarosa/Instagram

lex.delarosa/Instagram

När Alexia träffade sin man Matthew försäkrade hon sig direkt om vilken typ av familj han ville ha, och framför allt att det var i linje med hennes idé. Han skulle tänka på det ekonomiska, medan hon skulle ta hand om deras hem och deras framtida liv.

"Jag hade ett jobb som jag kunde göra utan att lämna lägenheten, men när vårt andra barn föddes bestämde vi att jag skulle sluta jobba och istället ta hand om barnen på heltid".

Skulle du acceptera ett sådant liv eller tycker du att samhället har förändrats för mycket?

Advertisement