Hon tatuerar sina ögonvitor och blir blind: "Jag har alltid önskat att de var mörka"

av Titti Carlberg

04 Februari 2023

Hon tatuerar sina ögonvitor och blir blind: "Jag har alltid önskat att de var mörka"
Advertisement

Att tatuera sig hör till en mycket antik tradition som framför allt har mycket djupa betydelser, det handlar inte bara om enkla figurer som ristats in i huden. Om det tidigare var väl definierade punkter som utgjorde tatueringen, är det nu, tack vare utvecklingen av tekniken, möjligt att gravera in mönster på vilken del av kroppen som helst.

En utbredd trend i det nutida samhället är att tatuera ögongloberna, vilket leder till en total förändring av ögonens färg. I vissa fall har dock denna trend fått mycket dåliga konsekvenser.

Precis det som hände huvudpersonen i vår berättelse, hon förlorade gradvis synen efter att ha tatuerat sina ögonglober. Låt oss ta reda på vad som hände.

via Chof360

Advertisement

Aleksandra Sadowska är en influencer som är känd under pseudonymen anoxi_cime. Hon hade bestämt sig för att förvandla den vita delen av ögonen, tatuera den för att göra den mörkare, nästan svart. Av den anledningen valde hon att gå till en studio i Warsawa, Polen. "Jag har alltid velat ha mörkare ögonglober, jag trodde att det skulle passa perfekt till min hy.". Synd bara att detta beslut gjorde att hon förlorade synen.

Kvinnan hade valt den studion och den tatueringskonstnären, Piotr.A., just för att de var välkända inom området, men framför allt för att de specialiserde sig på den här typen av tatueringar. Tatueraren gjorde dock fruktansvärda misstag som ledde till irraparabel skada, vilket gjorde att Aleksandra blev blind.

Piotr penetrerade ögongloben för djupt med nålen och använde ett bläck som inte är certifierat för användning i ögonen.

Advertisement

"Tatueraren hade utfört dussintals liknande procedurer, eller det var åtminstone vad han sa till mig. Tyvärr visade det sig vara lögn. Han påstod också att han hade medicinsk utbildning, men även det påståendet var tveksamt."

Omedelbart efter tatueringen började kvinnan få försämrad syn. Glaukom började utvecklas, följt av grå starr. Trots att hon genomgick tre operationer under den följande perioden förbättrades inte hennes syn.

Hennes ena öga har ersatts helt av ett implantat, medan det andra bara ser ett svagt ljus. Allt detta fick henne att anmäla tatueraren och studion.

Hur skulle hon ha agerat?

Advertisement