Hon får sina ögonglober färgade med en permanent tatuering: "Jag håller på att bli blind"

av Titti Carlberg

02 Januari 2023

Hon får sina ögonglober färgade med en permanent tatuering: "Jag håller på att bli blind"
Advertisement

Mänga människor bestämmer sig för att förändra sitt utseende, antingen på ett lätt eller på ett drastiskt och oåterkalleligt sätt: tatueringar, piercing, löshår, ansikts- och kroppsbehandlingar, och till och med kosmetisk kirurgi. Det händer dock att det finns de som går till överdrift och äventyrar sin hälsa: om man ger sig in på att ingripa på ett drastiskt sätt på särskilt ömtåliga delar av kroppen kan följderna bli väldigt allvarliga.

Kvinnan som bestämde sig för att permanent färga sina ögonglober vet något om det.

via Belfast Live

Advertisement

Anaya Peterson, 32, juridikstudent och mamma till en sjuårig flicka. Det var just hennes dotter som avrådde henne från att inte göra det hon planerade: att tatuera sina ögonglober för att hon ville att de skulle vara färgade. Inspirerad av den australiensiska modellenAmber Luke kunde Anaya inte motstå utan bestämde sig för att genomgå behandlingen, en komplicerad och riskabel procedur.

Men efter att ha fått två olikfärgade ögonglober, en blå och en lila, förlorade Peterson synen tre veckor efter behandlingen och risken är stor att hon inte kommer att återfå den. 

"Till en början var planen att jag bara skulle färga ena ögat, för jag tänkte att om jag blir blind så har jag åtminstone ett seende öga. Jag borde ha hållt mig till den planen. Min dotter avrådde mig från att göra detta och sa: 'Tänk om du blir blind?' Hon gillade inte alls detta." Kvinnan, som bor i Belfast på Irland, ångrar djupt att hon inte lyssnade på sin dotter, som tyvärr fick rätt.

Advertisement
Jamaica Peterson/Facebook

Jamaica Peterson/Facebook

"Från långt håll ser jag bara suddiga ansiktsdrag. Om jag hade låtit bli att tatuera ögongloberna skulle jag inte ha haft detta problem nu. Synen försämras alltmer för varje dag som går. Vilket är farligt."

Faktum är att bläcket är permanent, och går inte att ta bort. När hon tatuerade första ögat gick det ett par månader mellan en tatuering och en annan, och när första ögat var färdigtatuerat rapporterades inga omedelbara komplikationer. Hon beslöt sig då för att även tatuera det andra. Efter en tid började dock hennes ögonlock att svullna på ett oroväckande sätt, vilket ledde Anaya till sjukhusvistelse där hon genomgick en biopsi av ögongloberna.

"Ögonlocken är bättre nu, de är nästan läkta men problemet är inuti ögonen. Jag är praktiskt taget på gränsen att bli blind. Om jag kunde gå tillbaka i tiden, skulle jag färga dem svarta, definitivt. Tyvärr gick min tatuerare för djupt, om proceduren görs korrekt blir man inte blind.".

Vad tycker du om detta?

Advertisement