Vid 37-årsålder upptäcker hon att hon har Alzheimer: på grund av mögel i sitt hem

av Titti Carlberg

22 Februari 2023

Vid 37-årsålder upptäcker hon att hon har Alzheimer: på grund av mögel i sitt hem
Advertisement

Det finns nyheter som man aldrig skulle vilja få, man känner sig ofta skyddad från vissa saker och är säker på att ingenting skulle kunna påverka en. Detta är fallet med vissa sjukdomar, man tror att de bara drabbar äldre människor. Av den anledningen fruktar de yngre dem inte och vägrar till och med in i det längsta att utföra de vanliga hälsokontrollerna. Men livet är ofta oförutsägbart och när man känner sig som tryggast slår det till.

Detta var vad som hände kvinnan som diagnostiserades med Alzheimer, bara 37 år gammal. Undersökningar visade att den främsta orsaken var den stora mängden inhalerad mögel.

via New York Post

Advertisement

Amie Skilton, från Sidney, började plötsligt glömma bort saker, det gick så långt att hon till och med glömde bort sitt namn på grund av sin sjukdom. Kvinnan är utbildad naturläkare och håller ofta föreläsningar över hela kontinenten. Under de senaste föreläsningarna hade hon upprepande gånger sagt att hon skulle byta lägenhet. Ett beslut som skulle ha startat hennes prövning. Faktum är att hennes problem började när hon och hennes man flyttade in i en ny lägenhet.

Två månader efter flytten började hon insjukna kraftigt. Paret visste inte att den felaktiga tätningen i duschen gjorde det möjligt att vattnet spred sig och följaktligen skapade mögel i hela lägenheten. Amie är dock genetiskt känslig för mögel, när hon kommer i kontakt med det orsakar det allvarliga allergiska reaktioner hos henne.

Advertisement

"De första symptomet jag märkte - förklarar Amie - var allergin, därefter ökade plötsligt min vikt med tio kilo. Vissa dagar visste jag inte hur jag skulle klä mig, jag tittade på kläderna och fick en känsla av förvirring, jag visste inte hur man klädde sig". Läkare diagnostiserade henne med Alzheimers, men kunde inte lista ut vad som var orsaken. Mögelhypotesen föreslogs av några personer på ett forum, och tydligen så var det den rätta intuitionen

De hade haft en vattenläcka i sitt garage ett par dagar tidigare. Av denna anledning ringde de efter en reparatör för att få den fixad. Rörmokaren kartlade läckan och noterade att utgångspunkten låg under mattan

"När vi lyfte upp den såg vi att det var fullt av svartmögel. Vi kontrollerade även de andra rummen och i sovrummet fann vi att undersidan av madrassen var helt grön.".

Amie fick, 37 år gammal, Alzheimers sjukdom av en slump. Det enda sättet att undvika ödets vändningar, som denna, är att genomgå regelbundna hälsokontroller.

Advertisement