En 85-årig kvinna tillägnar ett brev till unga: "Skulle jag leva om mitt liv utan barn? Till 100% ja"

av Titti Carlberg

05 November 2022

En 85-årig kvinna tillägnar ett brev till unga: "Skulle jag leva om mitt liv utan barn? Till 100% ja"
Advertisement

När någon deklarerar att hon eller han inte vill ha barn varken i nuet eller i framtiden reagerar folk oftast med häpnad eller skepsis, särskilt om det är en kvinna som säger de orden. Trots den stora frihet vi har idag, framförallt när det gäller att bestämma vad vi vill göra i våra liv, tenderar faktiskt den rådande kulturen att betrakta familjeliv som en dröm för alla, men särskilt för kvinnor. För att inte tala om föräldrarna och deras besvikelse inför ett barn som informerar dem att de aldrig kommer att bli mor- eller farföräldrar. Och vi har dessutom vant oss att höra svar som "du kommer att vara lämnad ensam när du blir gammal" och "du kommer att ångra det valet".

Kanske var det anledningen till att en kvinna bestämde sig för att berätta sin historia i ett brev till unga människor, ett brev som publicerades på Reddit. Låt oss läsa det tillsammans.

via News.com

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

"Jag undrar om jag är den äldsta personen som publicerar något på det här forumet?", så börjar brevet som publicerades av en 85-årig kvinna i en grupp på Reddit dedikerad till ett liv utan barn. En ung kvinna hade berättat för henne om detta forum och hon observerade det i ett par veckor innan hon bestämde sig för att säga sitt och godkänna det val som en del ungdomar gör som är fast beslutna att inte bilda familj.

Kvinnan berättar att hon har varit gift i 50 år och att varken hon eller hennes man någonsin har velat ha barn för att undvika obehagliga konsekvenser i relationer med släkt och vänner, och ingen av dem har ångrat det valet. 
"Våra 50 år tillsammans har, med få ord, varit perfekta. Vi har haft bra jobb, inga bekymmer med pengar, vi har kunnat följa våra intressen och hobbyer. Vi har alltid haft många vänner och vi har underbara syskonbarn och syskonbarnbarn" skriver hon och tillägger att om hon kunde leva om sitt liv så skulle hon till 100% göra samma val igen. Trots att hon saknar sin man mycket skriver kvinnan att hon fortfarande lever ett lyckligt liv med många hobbyer och en ny partner.

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

"Mitt liv har aldrig definerats av barn", förklarar hon då och säger att hennes liv alltid har varit fullt med hobbyer och ett starkt nät av vänner, inklusive de med barn och barnbarn, vilka inte verkar mycket lyckligare än henne. Framförallt som barn, när de väl är vuxna, inte tillbringar så mycket tid med sina föräldrar.
Men hur är det med en ålderdom i ensamhet, utan någon som tar hand om henne? Det är inget problem för henne, hon har en "privat lägenhet" på ett äldreboende och där känner hon sig uppskattad och blir bortskämd av vänner och personal.

Kvinnan gjorde verkligen ett vinnande val när hon valde ett liv utan barn. Vad tycker du?

Advertisement