Han köper en övergiven gammal stuga i en liten stad och förvandlar den till ett "tiny house"

av Titti Carlberg

29 November 2022

Han köper en övergiven gammal stuga i en liten stad och förvandlar den till ett "tiny house"
Advertisement

Tiny House är en ganska ny trend inom hållbart boende som föddes i USA för några år sedan, som snabbt fick acceptans även i Europa. Men vad är egentligen ett Tiny House?

Ett Tiny House är ett hus av mycket begränsad storlek, mellan 8 och 40 kvadratmeter, det kan vara fasta eller mobila enfamiljshus, en lägenhet i ett hyreshus eller en stuga mitt ute i naturen. Ett Tiny House kan byggas var som helst, till och med i en trädgård eller i en gammal övergiven byggnad.

Det var detta som var en ung skottes projekt: att restaurera och göra användbar igen en mycket liten övergiven stuga på landsbygden som han passerade varje dag. Låt oss upptäcka hans historia tillsammans.

via George Dunnett/Youtube

Advertisement
George Dunnett/YouTube

George Dunnett/YouTube

George Dunnet är en skotte som växte upp i Kinneswood, en liten by på landsbygden. I hela sitt liv har han sett med sorg en liten stuga i slutet av gatan där han bodde, den enda byggnaden i byn som var överlämnad till naturliga elements vård. 

"Den var ganska förfallen, och jag har alltid tyckt att det var synd att den lämnades i det skicket" säger den unge mannen.

George köpte stugan i oktober 2020 för en mycket låg summa, men renoveringen blev lång, dyr och jobbig på grund av husets nedgångna skick. "Golvet var i princip bara smuts och lera. Det fanns inget betonggolv" säger Dunnet. "Fönstren var dåliga. Taket behövde mycket arbete, det var i princip bara ett skal av en byggnad." Byggnaden som möjligen går tillbaka till 1700-talet och ursprungligen användes till att binda och distribuera religiösa böcker hade använts som lager i över 50 år, så det fanns många strukturella problem att lösa.

 

Advertisement
George Dunnett/YouTube

George Dunnett/YouTube

Men George lät sig inte avskräckas utan började med renoveringen av byggnaden: väggarna, golvet, sedan taket och slutligen fönstren. Efter att han hade lagt dit ett golv av ek kunde Dunnet måla väggarna själv, med hjälp av sin mamma.

"Jag valde vit färg i hela huset för att hålla det ljust och glatt, men jag lade till några accentväggar i sovrummet och badrummet i en gråblå färg."

Efter renoveringen har huset ett sovrum och ett badrum på nedre plan och ett vardagsrum och kök på övervåningen. Ögonblicket som George hade väntat mest på, att installera ett räcke på trappan, kom vid slutet av arbetet. Renoveringen tog cirka ett år och kostade dubbelt så mycket som det han hade betalat för stugan. Dunnet är verkligen nöjd med resultatet och har redan lagt ögonen på en till byggnad som han hoppas kunna köpa och renovera tillsammans med sin bror.

En ung man full av briljanta idéer, eller hur?

Advertisement