Det finns ett samband mellan att städa hemma och fysiskt och psykiskt välbefinnande: detta avslöjas av en studie

av Titti Carlberg

16 Augusti 2022

Det finns ett samband mellan att städa hemma och fysiskt och psykiskt välbefinnande: detta avslöjas av en studie
Advertisement

Att städa hemma anses ofta vara en av de jobbigaste uppgifter som finns. Faktum är att vi väljer väldigt ofta att skjuta upp det på grund av trötthet. Men det finns även många människor som tycker om att ta hand om sina hem. De känner ett behov av att hålla sin bostad snygg och välorganiserad. Varje vecka ägnar de minst en hel dag åt att städa grundligt: dammsuger alla hörn, dammar av alla hyllor, byter lakan och tvättar. Många andra hävdar dock att det inte stör dem att leva i oordning och att det inte påverkar deras fysiska och psykiska välbefinnande på något sätt.

En studie visar dock att det är tvärtom, att hålla sitt hem rent och snyggt påverkar den mentala balansen positivt och främjar fysiskt välbefinnande. De som följer denna livsmodell betalar vanligtvis för sina stunder av trötthet när de städar, eftersom de tror att det är ett bra sätt att släppa alla spänningar.

via pubmed

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Psykologen Marilene Kehdi har faktiskt konstaterat att det att leva i en oordnad miljö bara ökar nivåerna av utmattning. Ens hem är på det sättet fullt av negativ stimuli och saker att göra. Det hjälper inte människor som, redan i sig själva, är kaotiska och som kan känna sig under en stark press, vilket ofta slutar med att de får fysiska problem. Att leva i ett välstädat och ordnat hem producerar positiva känslor, medans det motsatta bara skapar trötthetskänslor.

Psykologens påståenden har också bekräftats av en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin. Forskning visade att kvinnor som såg sitt hem "fullt av oavslutade projekt" var mer benägna att känna sig utmattade jämfört med de kvinnor som däremot identifierade sitt hem som "en plats att restaurera".

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Ett städat och välorganiserat hem påverkar därför humöret positivt. Oordning däremot bidrar negativt till den dagliga verksamheten, vilket gör det svårare att koncentrera sig och följaktligen att utföra uppgifterna effektivt. Nu kanske fler människor kommer att börja leva i bättre städade och renare miljöer.

Skulle denna studie få dig att börja städa ditt hem oftare?

Advertisement