Vid 51 års ålder föder hon sitt sjunde barn och blir kritiserad av webbanvändare: "du är oansvarig och självisk"

av Titti Carlberg

17 April 2022

Vid 51 års ålder föder hon sitt sjunde barn och blir kritiserad av webbanvändare: "du är oansvarig och självisk"
Advertisement

Finns det en idealisk ålder för att bli mamma? Åsikterna i denna fråga är olika och ofta motstridiga. Utöver personliga åsikter tillkommer medicinsk rådgivning som avråder från att fortsätta en graviditet efter 40 års ålder. men det finns kvinnor som trots att de är medvetna om de potentiella riskerna ändå bestämmer sig för att ta risken att föda ett barn. Kimberly Chasteen är en av dessa kvinnor: hon är 51 år gammal och mamma till 6 barn och har dessutom barnbarn. Kvinnan har dock valt att få ännu ett barn, trots att hon inte kan bli gravid på det naturliga sättet, och nu väntar hon sitt sjunde barn.

via kaylafilecaldwell/Tiktok

Advertisement
kaylafilecaldwell/Tiktok

kaylafilecaldwell/Tiktok

För en tid sedan genomgick Kimberly en tubal sterilisering, men ändrade sig senare och valde att få ett barn med sin nya partner. det fanns dock ingen möjlighet för henne att bli gravid med naturlig befruktning, så hon bestämde sig för att ta till provrörsbefruktning. 

Hon lyckades alltså att bli gravid, trots en ålder på över 50 år. Hennes familj stöder hennes önskan om att få ett sjunde barn i en ålder som anses olämplig av många och, webbanvändarna - som fick reda på hennes historia genom profiler på sociala medier - anser att hon är "oansvarig". Flera läkare avrådde faktiskt Kimberly både att genomgå steriliseringen och att fortsätta graviditeten, men kvinnan bestämde sig för att gå sin egen väg.

Advertisement
kaylafilecaldwell/Tiktok

kaylafilecaldwell/Tiktok

Provrörsbefruktningen var en lång och dyr resa: kvinnan spenderade faktiskt drygt 23.000 pund. Trots de dåliga förväntningarna gick allt bra: befruktningen lyckades och kvinnan blev gravid med sitt sjunde barn. 

Men att dela med sig av denna erfarenhet ledde till mycket kritik. Webbanvändarna hävdar att det inte är korrekt, framförallt mot det ofödda barnet, att få ett barn vid den åldern. De säger att det är ett själviskt val som uteslutande tänker på moderns önskemål och inte på det väntande barnets framtid

När barnet kommer upp i tonåren kommer det att ha en gammal mamma som inte kommer att kunna följa det, eller kommer bara att kunna göra det på ett begränsat sätt.

Vad tycker du om Kimberlys val?

Advertisement