Babyn föddes med samma vita hårlock som sin mor: en egenskap som gör henne unik

av Titti Carlberg

12 April 2022

Babyn föddes med samma vita hårlock som sin mor: en egenskap som gör henne unik
Advertisement

Den genetiska kraften lyckas ibland helt enkelt lämna oss mållösa. Det finns många exempel överallt runt omkring oss. Vi inser det när en person föds med unika egenskaper eller när hon är otroligt lik en släkting, även om det bara är för en egenskap som utmärker barnet och gör det speciellt.

Talyta Aziz, den brasilianska kvinnan vi ska berätta om, vet något om det, år 2018 födde hon en flicka, lilla Mayha. Att hennes baby var unik stod genast klart: precis som sin mamma har även hon ett utmärkande drag som gör att hon omedelbart känns igen. Bland hennes tjocka mörka hår, har luggen i vit del, vilket omedelbart gjorde henne känd över hela världen.

via Daily Mail

Advertisement

Det har inte varit lätt för Talyta att acceptera den egenheten och inte heller att leva med den. Vetenskapligt är dess genetiska tillstånd känt som piebaldism. Det är en ganska sällsynt störning av pigmentering som visar sig i form av hår eller "färglöst" hår i zoner som pannan, på bröstet, magen eller nedre ställen.

Advertisement

Mobbning, hån och svårigheter har stått på agendan för denna kvinna i många år. Anledningen? Bara på grund av hennes vita hårtofs. "Jag tillbringade min barndom och tonårstid med att gömma mig - berättar hon - tills jag insåg att jag var unik. Min egenskap gjorde mig speciell".

Så när lilla Mayha föddes var mammans första tanke just att förmedla den där känslan av acceptans till sin dotter, som hade varit svårt för henne själv att uppnå. Ingen skam, ingen pinsamhet: den hårlocken är bara en funktion att försvara och förbättra.

Det är ingen slump att kvinnan har valt att, med stolthet, visa upp dotterns utseende, genom att dela bilder på sociala kanaler och berätta sin historia.

"Samma karaktäristiska drag som orsakade mig smärta och lidande, ger mig nu ömhet - säger Talyta - Det som gör mig lycklig är att det, för Mayha, är ett verktyg för att sprida kärlek och främja mångfald. Mayha växer genom att påtvinga människor att respektera personer för vad de är och för hur de ser ut, och jag kommer alltid att lära henne att vara en person full av dessa värderingar".

Viktiga ord för en berättelse som på kort tid har älskats av många människor, både på webben och utanför. Talyta har berättat att folk har gett henne komplimanger för hennes vackra dotter: den söta flickan med den vita luggen har varit till mycket hjälp hos personer som tidigare har skämts över sitt utseende.

Vad tycker du om denna unika och speciella flickan? Är hon inte förtrollande?

Advertisement