Hon vill inte ha fler barn men älskar att vara gravid: hon blir en surrogatmamma

av Titti Carlberg

27 April 2023

Hon vill inte ha fler barn men älskar att vara gravid: hon blir en surrogatmamma
Advertisement

Surrogatmoderskap är ett mycket diskuterat ämne, som delar världens befolkning i två motsatta fraktioner: de som är för, som redan har varit med om det eller som skulle ställa upp om de kunde, och de som är emot, som hävdar att denna praxis är ett sätt att kommersialisera kvinnors och barns kroppar, som alltså marknadsförs som om de ställdes ut på en stormarknadshylla.

När man vill bli förälder är det verkligen svårt att acceptera att man inte kan bli det och adoption, även om det inte bara hjälper par som vill skaffa barn, utan även de barn vars föräldrar inte vill eller kan behålla sina barn, inte alltid övervägs som förstahandsval, på grund av det stora behovet att skapa egna barn.

Denna kvinna berättar om sin erfarenhet som surrogatmoder.

via NY Post

Advertisement

Samantha Matthews är en 31-årig influencer som delar med sig av olika tips på sociala medier om heminredning, barnuppfostran och följa barnen mot vuxen ålder under deras olika stadier av tillväxt, men också bilder från hennes familjs resor.

En dag blev den unga kvinnan kontaktad på Instagram av ett par som gav henne ett ovanligt förslag: att bli surrogatmoder till deras barn.

Den unga kvinnan, redan tvåbarnsmor, och alltid redo för nya erfarenheter, tackade ja och i juli 2022 födde hon sitt första surrogatbarn. Hon och hennes man dokumenterade hela graviditeten på sociala medier, med början av anledningarna som fick henne att acceptera ett så okonventionellt förslag: "Eftersom jag älskar att vara gravid och konstigt nog älskar jag även förlossningsögonblicket, bestämde jag mig; jag ville göra detta för en annan människa" förklarar Samantha.

Advertisement

Den unga kvinnan, som redan är mamma till en 5-årig pojke och en 4-årig flicka, tillbringade de 9 månaderna av graviditeten med att förbereda sig psykologiskt för den känslomässiga skilsmässan från barnet. Hon påminde sig själv ständigt om att livet som växte inom henne var avsedd för ett annat par som hade kontaktat henne efter upprepande misslyckade försök för en naturlig graviditet, efter att hon själv, utan framgått, hade inlett en process för att bli surrogatmoder. Samantha och Dan reste till New York i november 2021 för att träffa paret och inleda graviditeten, som var förvånansvärt framgångsrik redan vid första försöket.

Efter barnets födelse åkte hela familjen på en 6-månaders husbilsresa för att återanpassa sig till deras vardagliga liv, medan Samantha hanterade känslorna efter förlossningen. Men trots alla svårigheter och tvivel, från att behöva sätta ett pris på graviditeten till att kämpa med fysiska och känslomässiga förändringar, har Samantha sedan dess redan hjälpt ett annat par att få barn och är redo att göra det igen.

En underbar historia, eller hur?

 

Advertisement