Socotra, den vackert avlägset belägna ön som är 6 miljoner år gammal och ser ut som en främmande värld

av Titti Carlberg

16 April 2022

Socotra, den vackert avlägset belägna ön som är 6 miljoner år gammal och ser ut som en främmande värld
Advertisement

På vår Planet finns det verkligen underbara platser, med väldigt olika landskap och bakgrunder: från paradisiska stränder till snötäckta berg, från gränslösa öknar till vild och oförstörd natur. Många av dessa platser är valda som filmiska magnifika miljöer, men vissa av dem verkar dessutom inte tillhöra vår värld.

En av dessa är utan tvekan ön Socotra, som erbjuder en så överraskande natur att den kan misstas för en främmande miljö.

via Independent

Advertisement

Dess namn härstammar tydligen från sanskriptspråket och betyder "välsignad ö". Socotra har knappt 50.000 invånare, av arabiskt, somaliskt och indiskt ursprung och det lokala språket är soqotrispråket.

Denna ö ligger i Indiska Oceanen, mellan kusterna av Somalia och Jemen. Det är en del av en grupp på fyra öar och för mer än sex miljoner år sedan tillhörde det kontinenten Gondawana, för att sedan bryta sig loss från den och bli ett självständigt och helt nytt ekosystem.

På Socotras mark utvecklades det i själva verket en endemisk flora som finns på mycket begränsade territorier, utan någon extern kontaminering av de levande arterna på de kontinentala territorierna.

825 olika typer av växter har utvecklats där, av vilka några har funnits i mer än tjugo miljoner år. Faunan är mycket rik och varierad, men framförallt sällsynt: ön är ett hem för mer än tusen olika aldrig skådade arter.

Advertisement

Ett litet avlägset och fjärran universum, kanske till och med lite förlorat, med ett utseende som sticker ut för sin originalitet jämfört med resten av jorden. Dess utseende är som en främmande Planets, men ändå så finns Socotra i verkligheten i vår värld.

För att bidra till dess science fiction landskap, förutom isoleringen, är det varma och torra klimatet, som har gynnat skapandet av detta naturskådespel: dess vita stränder sträcker sig upp till platåerna av kalkstensursprung och med många grottor.

Den vackra ön har fått globalt erkännande av UNESCO för att ha ett "enastående universellt värde", särskilt för att vara värd för 95% av de utdöda sniglar i resten av världen, såväl som 90% av reptiler och 37% av floran.

Boris Khvostichenko/Wikimedia commons

Boris Khvostichenko/Wikimedia commons

Socotras mest exceptionella växt är Dracaena cinnabari, det vill säga det paraplyformade drakblodsträdet: den rödfärgade saften, som i tron var blodet från antika drakar, användes i magiska ritualer, medan den idag används som målarfärg. Den mycket sällsynta aloe användes istället som medicin och för framställning av skönhetsprodukter.

Bara två vägar bort, som byggts på senare tid har öns utseende förblivit densamma som den ursprungliga: en uråldrig reproduktion av en nu förlorad jord som dock skulle kunna se ut som en mycket avlägsen framtid, om vi försöker föreställa oss det.

Advertisement