Det räcker med 3 sekunder om dagen med styrketräning för att öka styrkan: studien

av Titti Carlberg

05 April 2022

Det räcker med 3 sekunder om dagen med styrketräning för att öka styrkan: studien
Advertisement

Konsistensen är den komponent som kan skilja. De som idrottar och följer en diet vet att resultatet bara kommer med tid och konstant engagemang. Det verkar otänkbart att träna några timmar och se resultat på en gång, men en forskning kullkastar helt den utbredda tanken och hävdar att tre sekunder om dagen med intensiv styrketräning skulle vara tillräckligt för att förbättra musklerna.

via Scandinavian Journal of Medicine and Sport

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

 Studien i fråga publicerades i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, och utfördes av forskare vid Edith Cowan University i Australien och Niigata University i Japan. Forskarna studerade hälsan och styrkan hos 3 universitetsstudenter under en 4-veckors period, där studenterna genomgick styrketräningspass. Eleverna tränade 5 dagar i veckan och framför allt gjorde de några övningar för biceps. Det speciella med träningen är att varje övning krävde att varje person, under 3 sekunder, ansträngde sig maximalt tack vare en "motståndsmaskin".

Vad hände efter 4 veckors träning?

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

 Forskarna genomförde analyser och fann att deltagarna i experimentet var 10% starkare än i början, trots att träningen bara var på 3 sekunder om dagen, och därför 60 sekunder per månad. De har alltså dragit en slutsats som går emot alla trender: små dagliga ansträngningar, och övningar fokuserade på styrka och inte på uthållighet, har betydande fördelar på styrkan. Detta händer dock, särskilt hos nybörjare, eller hos de som närmar sig fysisk träning med vikter för första gången.

Att bygga muskler är å andra sidan en operation som tar mycket längre tid: trots att det har skett en ökning av styrkan, ökade inte muskeln i storlek. Nybörjare kan därför uppleva resultat från de första veckorna av träning: de som vill bli starkare eller komma tillbaka i form behöver inte tillbringa flera timmar på gymmet.

Advertisement