Marinsoldater somnar på 2 minuter med denna metod: den fungerar i alla situationer

av Titti Carlberg

07 Juli 2023

Marinsoldater somnar på 2 minuter med denna metod: den fungerar i alla situationer
Advertisement

Att få tillräckligt med vila är grundläggande för att man ska kunna möta morgondagens åtaganden, men det är inte alla som klarar att somna snabbt. De som lider av sömnlöshet har till exempel väldigt svårt att somna och håller sig, trots tröttheten som de har samlat på sig under dagen, vakna till sent på natten.

Det finns olika botemedel för att kunna somna, som kamomill eller andra specifika örtteer, lyssna på avslappnande musik eller den klassiska metoden att räkna får. Det finns dock de som somnar på rekordtid trots att de befinner sig i sammanhang som är allt annat än avslappnande: vi pratar om marinsoldater, vilka använder sig av en teknik som vi också kan lära oss. Låt oss ta reda på vilken det är.

via Today

Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Om du hör till dem som har svårt att glida in i famnen på Morpheus och detta börjar bli ett stort problem för dig, kan tekniken som används av soldater vara något för dig. Faktum är att om vi tänker på det så har marinsoldater få chanser att få tillräckligt med sömn och när möjligheten dyker upp kan de inte låta den undkomma. Men även i de fallen är dock omständigheterna definitivt inte till förmån för sömn: beredskapstillståndet, obekväm bädd, spänningen och bakgrundsljuden är verkligen inte idealiska för att främja vila.

Eftersom sömn är avgörande för kroppens och själens välbefinnande, utnyttjar de amerikanska marinsoldaterna en teknik som gör att de kan somna snabbt i olika miljöer och situationer, vilken vi också kan lära oss.

Advertisement
Lance Cpl. Sean Searfus/Wikimedia commons

Lance Cpl. Sean Searfus/Wikimedia commons

Om det är effektivt i obehagliga och bristande komfortsituationer kan det fungera ännu bättre om man är hemma, i sin egen säng, i mörker och utan oväsen som stör. Paradoxalt nog sover soldater bättre än många tror när de befinner sig i extrema sammanhang. Men vad använder de sig av för metod och hur fungerar den?

Det är en konsoliderad tekniksom gör att man kan somna var som helst: dag eller natt, i ett tält eller mitt på gatan, i tystnad eller buller. För att uppnå detta tar det cirka trettio dagars träning och enligt undersökningar passar 96% av deltagarna. Så chansen att även vi, som inte är soldater, lyckas, är väldigt stor!

Marines.Mil

Marines.Mil

Metoden som faktiskt är väldigt enkel, går ut på att man börjar med att slappna av i ansiktsmusklerna, det vill säga kinderna, munnen och ögonkonturerna. Därefter är det axlarnas tur, som måste lämnas fria till tyngdkraften, tills man känner att kroppen stöds helt av ytan som den vilar på. Andningen är viktig, eftersom utandningsögonblicket gör att man kan föreställa sig utsläppet av alla ackumulerade spänningar i kroppen, för att eliminera stress och ångest.

Vid denna tidpunkt, med kroppen stilla och övergiven, tar funderingar över: sinnet måste återskapa ett landskap i ett avkopplande sammanhang, enligt personlig smak, flytta blicken från en detalj till en annan av panoramat du har framför dig. Marinsoldaterna, som använder denna metod, somnar inom två minuter. Om de kan göra det, under avgjort mindre bra förhållanden än våra, kan även vi, med träning, göra det, liggandes i en bekväm säng.

Vad tror du om att testa det?

Advertisement