Ett par bestämmer sig för att bo separat efter flera års äktenskap: "Det är jättebra för vår relation"

av Titti Carlberg

13 Mars 2022

Ett par bestämmer sig för att bo separat efter flera års äktenskap: "Det är jättebra för vår relation"
Advertisement

I varje förhållande är det paret själv som bestämmer sina egna regler: för att få relationen att fungera är det viktigt att dela gemensamma mål, att ha samma värderingar och framförallt att respektera den andres behov. Oavsett om man bestämmer sig för att gifta sig eller bara vara sambos, att skaffa barn eller inte, att bo på landsbygden eller i stan, ska valen tillfredsställa båda två och vara etablerad i kraft av en framtid tillsammans. Kompromisser är förvisso nödvändiga men det som i slutändan betyder något är att båda två är lyckliga.

En kvinna, bosatt i New York, har förklarat på sociala medier hur hon och hennes man hittade ett sätt att få sitt äktenskap att fungera.

via The Sun

sanaakhand/TikTok

sanaakhand/TikTok

Sana Akhand har varit gift med Adnan i nästan sju år, varefter de två första åren bestämde sig för att leva i separata bostäder: en lösning som visade sig vara en verklig räddning för deras äktenskap.

"Vi bodde tillsammans i sex och ett halvt år innan vi bestämde oss för att sätta våra egna regler och göra det som fungerade bäst för oss och vår kärlek" berättar kvinnan i en video på webben som har fått mer än en miljon visningar.

Paret gifte sig när de var drygt tjugo år gamla, efter att ha varit tillsammans i ett år och tre månader, för att tillfredsställa familjemedlemmarnas önskemål. Faktum är att Sana ursprungligen kommer från södra Asien och hennes kultur involverar äktenskap direkt efter collegeexamen.

Advertisement
sanaakhand/TikTok

sanaakhand/TikTok

Eftersom hon och Adnan älskar varandra trodde hon inte att det skulle vara en stor uppoffring att fokusera på äktenskap och karriär samtidigt: trots allt så betraktade båda två äktenskapet som en enkel bit papper och trodde absolut inte att det skulle rubba deras liv. 

Efter att ha blivit man och hustru insåg de dock snabbt problemet: dag efter dag befann de sig i en tråkig traditionell rutin som inte tillfredsställde någon av dem. Eftersom Adnan tjänade mer än henne trodde hon att hon kunde kompensera det genom att ta på sig rollen som hushållsfru  och ta hand om hemmets alla uppgifter.

Inom loppet av något år fann paret sig inte ha något utrymme för ett socialt liv eller odla personliga intressen.

"I praktiken levde vi bara för varandra snarare än för oss själva" skriver kvinnan.

Så för att ge lite spänning i deras liv, bestämde de sig de först för att säga upp sig från arbetena och göra en jorden runt resa i ett helt år, men när de kom tillbaka kände Sana ett starkt behov av mer utrymme för sig själv. Det var när Adnan föreslog: "Och om vi börjar dejta på nytt?" som tanken på att bo i varsin lägenhet föddes.

Idén förverkligades och de bor i varsin bostad i New york, på bara femton minuters gångavstånd från varandra. Sana är, tack vare ett nytt jobb på en gemenskap för vuxna på sociala medier, ekonomiskt oberoende och de umgås ett par dagar i veckan.

Resten av tiden ägnas åt att bygga upp respektive karriärer, men de har gett sig själva en deadline: situationen är inte permanent och de kommer att flytta ihop igen om högst tre år.

Vad tycker du om deras val?

Advertisement