Att bli mamma innebär att snabbt åldras elva år: studien

av Titti Carlberg

13 Mars 2022

Att bli mamma innebär att snabbt åldras elva år: studien
Advertisement

Att få barn och bli mamma är säkert en underbar upplevelse, men naturen har bestämt sig för att göra processen som leder till födseln, "tung", från det första illamåendet i graviditeten till ryggsmärtor och svullna ben, till den smärtsamma förlossningen. Kort sagt, att kunna säga "jag är mamma" kräver ett stort mått mod, men när du håller ditt barn i famnen för första gången kommer alla ansträngningar att vara som bortblåsta.

Vid det tillfället, är det då möjligt att leva lugnt som mamma? Ja, så länge du inte oroar dig för att få rynkor: enligt en studie kan faktiskt kvinnor som föder barn åldras snabbare än sina barnlösa jämnåriga.

via George Mason University

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Det stämmer: studien, som ägde rum i Virginia på George Mason University, fann att kvinnor som blir mammor åldras elva år på cellnivå. Anledningen skulle vara relaterad till telomerer, små strukturer belägna i änden av kromosomer som har funktionen att skydda DNA från degenerering: när en cell reproducerar längden på telomerer reduceras det biologiska åldrandet. De kortare har faktiskt förknippats med uppkomsten av grånar, såsom grått hår och med försämrande hälsotillstånd.

Forskningen involverade nästan två tusen blodprover från amerikanska kvinnor mella 20 och 44 år. Vid analys av talomerternas längd fann man att hos de som redan hade barn, var de cirka 4,2% kortare än de hos dem som inte blivit mamma. Siffran förblev oförändrad även vid en genomsnittlig uppskattning av ålder, vikt och tidigare socioekonomiska förhållanden.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Forskningsteamets ledare, Anna Pollack, har sagt: "Detta motsvarar ungefär 11 års åldrande av accelerat cellulärt åldrande, en mer betydande förändringen än den som finns i studier av rökning och fetma".

En tidigare studie gjord på Maya kvinnor fann dock raka motsatsen: mödrar med färre barn hade faktiskt kortare talomerer än de som hade fler barn.

Detta faktum ledde Pollack till en övervägande tanke: allt skulle kunna relateras till olika nivåer av stress i uppfostringen av ett barn snarare än av fler, och inte till själva förlossningen. Dssutom påminde hon om att det i Amerika inte finns någon obligatorisk mammaledighet, ett tillstånd som säkert ökar stressen med att uppfostra ett barn.

Forskningen kommer dock inte att stanna här: för att kunna fastställa ett för tidigt åldrande på grund av moderskap behövs det ytterligare studier, men under tiden föreslår Pollack att man inte ska vara orolig, utan du kan ta dessa resultat med en nypa salt, i väntan på ytterligare tester.

Advertisement