Vetenskapen visar oss det korrekta sättet att äta broccoli: det är inte alla som gillar det dock

av Titti Carlberg

29 Mars 2024

Vetenskapen visar oss det korrekta sättet att äta broccoli: det är inte alla som gillar det dock
Advertisement

Att grönsaker är bra för kroppen är inget mysterium. Det har alltid sagts till oss, från barns grimaser till vuxnas uppgivenhet. Bland de grönsaker som kan polarisera åsikter finns broccoli, som är rik på näringsämnen, men som vi tydligen alltid har tillagat på fel sätt. Detta hävdar en forskning, som också föreslår en innovativ lösning.

Advertisement

Vilka är hälsofördelarna med broccoli?

Vilka är hälsofördelarna med broccoli?

Pexels

Om vi vill säga vilka näringsämnen broccoli har och vilka som är fördelaktiga för organismen, skulle det gå fortare att räkna upp de som inte finns i broccolin. Faktum är att denna grönsak har vitaminer, mineraler, proteiner och fibrer, men inte bara. De polyfenoler och glukosinolater som finns i broccoli har visat sig ha antioxidant, anti-cancer och antimikrobiella egenskaper och utgör en väsentlig del av en kost som syftar till att förebygga kroniska sjukdomar.

I synnerhet kan C-vitamin hjälpa till att bekämpa infektioner och bidrar till syntesen av kollagen, det vanligaste proteinet i vår kropp. Vitamin A hjälper till att upprätthålla frisk hud och slemhinnor, samt synen. För att inte tala om vitamin K och B-vitamin, eller kaliumhalten. Kort sagt, broccoli är ett livsmedel vars potentiella fördelar för människokroppen är många och välkända.

Advertisement

Broccoli och sulforafan, föreningen som skyddar våra celler

Broccoli och sulforafan, föreningen som skyddar våra celler

Pexels

Förutom de fördelar vi just nämnt har broccoli också en hög sulforafanhalt. Det är en förening som finns i broccoli och, i ännu större mängder, i broccoligroddar. Med antioxidantegenskaperna kan sulforafan hjälpa till att stärka immunförsvaret. Det har dessutom associerats med förbättringar i lipid- och kolhydratmetabolism, vilket gör broccolin särskilt fördelaktig för diabetespatienter.

I 100 gram broccoligroddar finns det till exempel över 1000 milligram sulforafan medan vi i broccoli hittar runt 100 milligram. För att få denna förening är det dock nödändigt att skära broccolin, bryta upp den, kort sagt förstöra cellbindningen, så att en mekanisk som kallas "myrosinasaktivitet" kan aktiveras. Myrosinas omvandlar glukosinolater till sulforafan, det nyttiga ämnet för människokroppen.

Så hur kokar man broccoli på ett korrekt sätt?

Så hur kokar man broccoli på ett korrekt sätt?

Pexels

Problemet är att den traditionella tillagningen av broccoli leder till en kraftig minskning av sulforafanhalten: att koka eller värma den i mikrovågsugn ska uteslutas. Så hur ska man tillaga den? 
Ett team av forskare försökte förstå om det finns alternativa sätt att tillaga broccoli som gör att den kan bevara sin sulforafanhalt. Eller åtminstone minska förlusten.

Om kokning och mikrovågsugnstillagning därför ska uteslutas, vad kan man säga om stekning?Efter att ha hackat broccolin och sedan låtit den vara i cirka 90 minuter innan stekning blev mängden sulforafan nästan tre gånger så hög, jämfört med omedelbar stekning. Det är troligt att broccoli, på detta sätt, kan utveckla en större mängd av denna nyttiga förening och kompensera för minskningen under tillagningen. Sanningen är att det bästa sättet att konsumera broccoli, och undvika minskning av sulforafan, är att äta den rå. Men vi är inte så säkra på att alla skulle vilja göra det.

Advertisement