Hur fungerar vinterdäck? Och vad är det för skillnad mellan dem och sommardäck?

av Titti Carlberg

26 Mars 2024

Hur fungerar vinterdäck? Och vad är det för skillnad mellan dem och sommardäck?
Advertisement

Däcken är en av de mest väsentliga komponenterna på en bil: de är de som gör att fordonet kan greppa på vägen och det är de som först utsätts för de största påfrestningarna. Av denna anledning är det viktigt att välja de rätta däcken, som till exempel vinterdäck under den kalla årstiden, vilka garanterar ens säkerhet. Men finns det verkligen en skillnad mellan dem och sommardäck eller är den försumbar? Låt oss se!

Advertisement

Hur fungerar vinterdäck?

Hur fungerar vinterdäck?

Unsplash

Sedan många år tillbaka representerar vinterdäck en lösning för att bibehålla ett bra grepp på våta, snöiga eller isiga vägar. Även om de kan se identiska ut som vanliga däck, skiljer sig vinterdäcken i två element:

  • Å ena sidan, blandningen.Det handlar om däckets sammansättning, erhållen med en gummiblandning som bibehåller dess flexibilitet även vid låga temperaturer.
  • Å andra sidan, slitbanemönstret. Den senare har djupa fåror och speciella lameller som är användbara för att förbättra greppet på hala ytor.

Vanligtvis anger bilmanualen vilka vinterdäck som kan monteras på bilen: det är alltid bäst att följa den indikationen. Dessutom, de som använder vinterdäck kanske inte behöver sätta på kedjorna, även om det alltid är bra att ha dem liggandes i bilen.

Advertisement

Är det skillnad på vinter- och sommardäck?

Är det skillnad på vinter- och sommardäck?

Pexels

Tvärtemot vad man kan tro på grund av deras namn är sommardäck faktiskt lämpligt under alla årstider. På vintern, på våta, snöiga och hala vägar, erbjuder de dock inte samma grepp som vinterdäck. Problem med grepp betyder dock inte att de inte är bra, bara att de är mer lämpade för mindre extrema förhållanden.

Som sagt, de verkliga skillnaderna ligger i slitbanespårens design och blandningen som används. I synnerhet sommardäck har en blandning som kan härda vid låga temperaturer och därför orsaka svagare grepp på vägytan. Av denna anledning bör de som bor i områden där vintrarna är särskilt hårda använda vinterdäck under vintern och sommardäck resten av året.

Finns det någon mening med att använda helårsdäck?

Finns det någon mening med att använda helårsdäck?

Unsplash

Som vi har sett i de föregående styckena är skillnaderna mellan vinter- och sommardäck inte många, men avgörande. Vanligtvis rekommenderas växling mellan dessa två typer för dem som bor i områden med hårda vintrar, för att undvika användning av kedjor så mycket som möjligt. Det finns dock en mellanväg: helårsdäck, som kan visa:

  • en sommar-gummiblandning i kombination med ett vinter-slitbanespår;
  • en vinter-gummiblandning i kombination med slitbanespår som lämpar sig för alla årstider.

Som man kan se är det en kompromiss mellan de två huvudtyperna och i vissa fall kan helårsdäck ersätta kedjor. De måste dock identifieras som M+S, en märkning som även finns på vinterdäck, eller som M&S.

Valet av däck beror självklart på väderförhållanden, årstidsvariation i ens område och typen av körning. Att byta till rätt sorts däck är viktig för att garantera säkerhet och optimal prestanda under körning, och av denna anledning är det nödvändigt att utvärdera från fall till fall, med hänsyn till för- och nackdelar med var och en.

Advertisement