Här är gården där Newton såg det berömda äpplet falla: "trädet står där fortfarande"

av Titti Carlberg

25 Mars 2024

Här är gården där Newton såg det berömda äpplet falla: "trädet står där fortfarande"
Advertisement

Vi känner alla till Isaac Newton, som på 1600-talet lade grunden för förståelsen av gravitationen. Även om man kanske inte känner till så mycket om vetenskapen värld eller den historiska figuren, känner vi alla till historien om äpplet och hur det ledde till "upptäckten av gravitationen". Men var någonstans hände detta? En video, delad på Instagram, visar Woolsthorpe Manor och det berömda trädet som startade allt.

Advertisement

En viral video visar gården där Newton upptäckte gravitationen: "trädet är kvar"

Videon delades av Alice Loxton och British National Trust, organet för bevarandet av Storbritanniens historiska och naturliga arv. Trädet i fråga står på Woolsthorpe Manor, herrgården där Isaac Newton började utveckla sin gravitationsteori. Faktum är att Newton fick inspiration från Woolsthorpe som, enligt legenden, berodde på att ett äpple föll från ett visst träd.

Och trädet i fråga står fortfarande på herrgårdens mark, som idag förvaltas av British National Trust. Fast, det är inte riktigt samma träd, eftersom det förstördes under en storm på 1800-talet, utan ett träd som växt upp ur samma stam. En klon, eller en avkomma, kanske man kan kalla det, av äppleträdet som inspirerade lagen om universell gravitation.

Advertisement

"Den här platsen borde vara en av de mest besökta på Jorden" kommentaren i den virala videon

"Den här platsen borde vara en av de mest besökta på Jorden" kommentaren i den virala videon

history_alice/Instagram

Den förundran som genereras av Alice Loxtons video är inte bara på grund av historien om äpplet, som vi kommer att få se inte är riktigt sann. Sanningen är att vi alltför ofta känner till historiska personers namn, verk och framgångar, men vi kan inte föreställa oss var någonstans de var huvudpersoner. Att kunna se och röra, platser som Woolsthorpe Manor gör att vi kan känna oss närmare dem.

Faktum är att webbanvänder skriver att "den här platsen borde vara en av Jordens mest besökta". Andra minns hur det finns ett annat träd i Cambridge, inte ett nytt utan en grodd född från det ursprungliga äppleträdet, som tyvärr förstördes. Slutligen försöker en användare ge ett sammanhang till den så kallade upptäckten av gravitationen och skriver:

Människor glömmer att Newton såg ett äpple falla samtidigt som han betraktade månen och undrade om de två krafterna - den som låter äpplet falla och den som håller månen på himlen - var samma kraft.

Vad är sant i berättelsen om Newtons äpple?

Faktum är att man undrar: vad är sant i berättelsen om Newtons äpple? Den populära versionen är känd för alla, om än med oändliga variationer värda en myt: ett äpple landar på Isaac Newtons huvud, och händelsen inspirerar honom till upptäckten av gravitationskraften. Men var det verkligen så det gick till?

Ja och nej, i den meningen att Newton flera gånger själv berättar om händelsen om hur det fallande äpplet inspirerade honom. Det var dock Voltaire, den välkände franske upplysningsfilosofen, som berättar anekdoten som vi känner till idag. Sanningen är att upptäckten av gravitationen var resultatet av en gradvis process, av år av studier och eftertanke, av jämförelser med andra vetenskapsmän på den tiden och så vidare. Visst kan det ha varit Newton som formulerade lagen om universell gravitation, men det betyder inte att det räckte med ett äpple.

Advertisement