Inredningen i våra bilar är smutsigare än vad vi tror: en studie bevisar det

av Titti Carlberg

24 Februari 2022

Inredningen i våra bilar är smutsigare än vad vi tror: en studie bevisar det
Advertisement

Hur ofta städar du inne i din bil? Det är en fråga som säkert kan ge olika svar. Det finns de som faktiskt inte bryr sig så mycket om hygienen i kupén, kanske betraktar bilen som ett enkelt sätt att förflytta sig från ena sidan till andra, och så finns det de som istället ägnar sin bil konstant uppmärksamhet. 

För den första kategorin människor skulle den studie vi kommer att diskutera nedan kunna representera en slags vändpunkt. En grupp forskare från ett brittiskt universitet har faktiskt upptäckt att det mellan sätena, instrumentbrädan, ratten och dörrarna finns en riktig hög koncentration av smuts, högre än den som finns på många toaletter. Låt oss se i detalj vad forskningen säger.

via Aston University

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

De som utförde studien var experter från College of Health and Life sciences vid Aston University i Birmingham. Mikrobiologerna, på uppdrag av Scrap Car Comparison, tog flera prover från interiören i bilar med olika "historia" och ägda av olika personer. Och resultaten var inte direkt betryggande.

Växelspaken, instrumentbrädan, bagageutrymmet, sätena. Tänk efter: hur många gånger rör vi vid dessa föremål utan att tänka på om de är rena? Och hur många gånger sätter vi oss i bilen efter att ha varit på platser som inte är alltför rena? Detta är inga överdrifter eller alarmism: detta är verkligheten, som de hundratals bakterier som forskare har hittat på dessa ytor.

Advertisement
Frederik Hermann/Flickr - Not the actual photo

Frederik Hermann/Flickr - Not the actual photo

"Trots städningen av våra bilar - kommenterade Doktor Jonathan Cox, professor vid Aston University - ju äldre de är, desto smutsigare är de. Den här studien blir grundläggande när man tänker på att områden som bagageutrymmet eller förarsätet. Många personer lägger sina matvaror i bagegeutrymmet när de har varit och storhandlat, och många förare sitter i bilen och äter".

Och tydligen, om du inte har städat ordentligt på de platserna, är det inte det bästa att anamma dessa två vanor. Bagageutrymmet är till exempel den plats där experterna har identifierat det högsta antalet bakterier (över 1.400), följt av förarsätet (650) och växelspaken (över 400). Tvärtemot vad man kan tro, är ratten den som är minst "smittad" av bakterier, med cirka 140 identifierade i de bilar som analyserades.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Nivåer av skadliga partiklar som ofta är högre än de som finns i många badrum, därför, för vilka, enligt forskare, är det viktigt att vara försiktig. "Vi hoppas att resultatet av denna studie hjälper till att betona vikten av att ta hand om sin bil - fortsätter Cox - det är värt att reflektera över hur många gånger vi städar vårt hem och tillämpa samma kriterium till bilen, speciellt om vi använder den dagligen".

Vad tycker du om den här studien? Är det dags för dig att städa din bil?

Advertisement