Marinsoldaternas metod för att somna på 2 minuter under vilka förhållanden som helst

av Sara Lindbladh

20 Maj 2020

Marinsoldaternas metod för att somna på 2 minuter under vilka förhållanden som helst
Advertisement

För den som lider av sömnlöshet räcker det med minsta lilla grej för att man ska tappa allt hopp om att kunna somna om: tickandet av klockans visare, ljudet av en droppande kran, eller ännu värre, ljudet av någon granne (kanske även hen sömnlös).

Men hur gör soldater för att vila när de inte har tillgång till alla tusen bekvämligheter som vi, paradoxalt nog, har svårigheter att somna med? En sak som är säker är att de inte kan vara utan sömn, för det psykiska och fysiska välmåendets skull: hemligheten ligger i en väletablerad teknik som används särskilt mycket av de amerikanska marinsoldaterna.

Advertisement
U.S. Marine Corps photo

U.S. Marine Corps photo

Natt, dag, mitt på en väg, i skyddet av ett tält, på resa: marinsoldaterna måste utnyttja varje ögonblick för att vila och de får inte missa en möjlighet till att kunna stänga ögonen lite. Allt tack vare en teknik som övas in redan under de första träningspassen, och som snabbt ersätter metoden med att räkna får.

Den goda nyheten är att, enligt undersökningar, fungerar samma teknik även på 96% av civilbefolkningen, som vet mycket lite om militärträning: det finns alltså goda möjligheter till att den kan fungera även för er.

Advertisement
US Marine Corps/picryl.com

US Marine Corps/picryl.com

Tekniken är mycket enkel: det börjar med att man slappnar av med musklerna i ansiktet, man lättar på musklerna i munnen, tungan och musklerna kring ögonen. Man går sedan visare till axlarna, som måste ge efter för gravitationen, tills man känner sig bekvämt stödd av underlaget. Utandningen hjälper till att mentalt visualisera hur de spänningar som oro och ångest orsakar försvinner från kroppen.

När man väl har avslutat den fysiska delen börjar den mentala: man behöver tänka på en avslappnande utsikt, och här måste var och en själv bestämma. En sjö, en flod, en klar himmel, en blommande äng: utan brådska ska man då och då vila blicken på detaljer i sceneriet.

Marinsoldaterna lyckas på det här sättet somna under alla möjliga förhållanden på mindre än två minuter. Vi civila har turen - det måste vi säga - att kunna använda oss av andra 'tillbehör' som kan främja sömnen: ett te, en bok, en sång eller ett avslappnande bakgrundsljud.

Metoden skulle kunna kräva en månads träning ungefär: om tekniken inte omedelbart hjälper er, ge inte upp!

Advertisement