Dessa är de 3 vanor som får oss att känna oss äldre än vad vi egentligen är

av Titti Carlberg

08 Januari 2022

Dessa är de 3 vanor som får oss att känna oss äldre än vad vi egentligen är
Advertisement

Att åldras är oundvikligt, men det finns vanor - som vi ofta anammar ofrivilligt och utan att reflektera över konsekvenserna - som gör att vi känner oss äldre än vad vi egentligen är. Utsikterna för livet kommer att stiga, och forskare hävdar att i slutet av detta århundrade kan många människor bli över hundra år gamla.

Under tiden kan vi dock försöka eliminera de vanor som inte gynnar vare sig vår kropp eller vårt sinne och som - tvärtom - kan påverka vårt hälsotillstånd negativt. Det handlar inte bara om att bli äldre, utan det handlar också om att känna sig äldre än vad man egentligen är.

via eatthis

Advertisement
Pexels

Pexels

1. Vi tittar för mycket på TV

Att sitta och koppla av i soffan och titta på tv är verkligen ingen dålig sak. Det blir det dock när en stillasittande livsstil blir en vana som vi inte klarar oss utan. En forskning tyder på att om för mycket tid ägnas åt tv-tittande, särskilt hos personer i ung ålder, kan leda till en tidig kognitiv försämring och en minskning av volymen av grå substans som finns i hjärnan.

2. Vi spenderar för mycket tid på tomgång

Problemet ligger inte bara i tv-tittande: att spendera för mycket tid på tomgång förbättrar inte vårt fysiska och mentala välbefinnande. Vi sitter stilla, ligger ner för mycket och våra hobbyer är ofta förknippade med en stillasittande livsstil: vi läser en bok, ser en film, surfar på internet via vår smartphone. En forskning visar å andra sidan att de som håller sig aktiva även på sin lediga tid inte bara känner sig yngre utan också är det i en biologisk synvinkel. En stillasittande livsstil påskyndar faktiskt åldringsprocessen. Av denna anledning är det tillrådligt att träna regelbundet och att träna fysisk träning, även om den inte är intensiv.

Advertisement
Pexels

Pexels

3. Vi sover för lite, för mycket eller för oregelbundet

Även oregelbunden sömn påverkar åldrandeprocessen. Att sova regelbundet och få tillräckligt med sömn är inte lätt: ofta, av olika anledningar sover vi för lite på natten och försöker ta igen det med eftermiddagslurar. Men det är viktigt att sova 6-8 timmar under natten. Vuxna som sover mindre än 6 timmar eller mer än 8 timmar kan uppleva mer accelererad kognitiv försämring.

Advertisement