Företaget nekar de anställda att arbeta hemifrån: nästan alla säger upp sig

av Titti Carlberg

17 Februari 2022

Företaget nekar de anställda att arbeta hemifrån: nästan alla säger upp sig
Advertisement

Att arbeta hemifrån har under de senaste åren blivit ett arbetssätt som anammats av många företag: tack vare en PC och nödvändiga verktyg har många anställda kunnat börja arbeta hemifrån. Men det är inte alla som gillar det här sättet att arbeta, som å ena sidan gör att du kan arbeta smidigare och kombinera ditt yrkes och arbetsliv lättare, men å andra sidan minskar den kontakterna med arbetskamraterna.

Vissa företag har, dels av nödvändighet och dels av rädsla, bett anställda att återkomma till att arbeta på arbetsplatsen, och en man har berättat på Reddit det hans kollegor gjorde.

via reddit

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Mannen berättar att han är teamleader för ett team som utvecklar appar, och att hela teamet arbetat ganska länge hemifrån: allt fungerade som det skulle. Men företaget, när pandemin började lida mot sitt slut, bad de anställda att gradvis återvända till kontoret. Just det företag som hade förklarat sig vara flexibelt - med möjlighet att varva mellan kontoret och hemifrån - visade sig inte vara så flexibelt, och VD:n bad till slut alla om att komma tillbaka på heltid. 

De anställda uttryckte dock oro och klagomål: "Jag anställdes på distans och jag bor inte i den stad där kontoret ligger, jag vill inte rycka upp min familj. Kan du göra ett undantag för mig?", vilket VD:n svarade på så här "Lyssna på mig, nu gör vi som jag säger och det jag tycker är bäst för företaget. Om du vill arbeta hemifrån, så råder jag dig att söka jobb på ett annat företag".

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Företaget tog ett beslut: det skulle inte finnas någon möjlighet att arbeta hemifrån. Mannen berättar vad som hände efter det: 

"Samtalen i företagets Slack-kanal har stannat av och har blivit virtuella spökstäder, från livliga samtal till ett absolut minimumav funktionella samtal. Närvaron på företagsmötena har halverats och inom loppet av en månad har det varit en mängd uppsägningar, inklusive min". 

Nästan alla anställda har, som svar på den nekande möjligheten att arbeta hemifrån, beslutat att säga upp sig och skicka ett starkt budskap: ett företag som inte lyssnar på sina anställdas behov är inte ett företag som har en framtid.

Advertisement