Varför ska man blåsa ut ljusen på tårtan? Ursprunget till traditionen som hör till födelsedagen

av Titti Carlberg

22 Februari 2022

Varför ska man blåsa ut ljusen på tårtan? Ursprunget till traditionen som hör till födelsedagen
Advertisement

Födelsedagen är en speciell dag, då du får hälsningar, överraskningar och presenter som firar tiden som har gått sedan du föddes. Alla människor är inte speciellt entusiastiska över det och vissa hatar sin födelsedag, medan andra väntar på den med spänning och stora förväntningar. Vissa ordnar en fest med vänner, andra föredrar att tillbringa dagen i lugn och ro, och det finns de som omger sig bara med några nära och kära.

En gemensam sak för alla är dock det obestridliga nöjet att sitta framför en tårta med "Happy Birthday" och blåsa ut de berömda ljusen.

Men har du aldrig undrat över hur denna tradition föddes? Varför är det så viktigt att blåsa ut de små lågorna, i allmänhet lika många som de år man fyller?

via Cake buzz

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Denna vana har mycket avlägsna ursprung: den går tillbaka till antikens Grekland, där ljus brann som ett offer till gudarna. För att hedra Artemis födelsedag, månens gudinna, tillagade de runda kakor inspirerade av satellitens form och placerade tända ljus ovanpå för att imitera ljuset.

Forskare har spekulerat i att, i hedniska traditioner, hjälpte ljusens rök önskningarna att stiga uppåt och nådde himlen och därmed gudarna, samtidigt som de jagade bort illvilliga andar.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Samma tradition föddes i Tyskland, där ett stort ljus ovanför en tårta indikerade livets ljus. Det har sitt ursprung från sjuttonhundratalet, med anledning av födelsedagsfester tillägnade barn, Kinderfest. De små tyska barnen leddes in i ett slags auditorium, där de hade roligt och festade under uppsikt av vuxna. De fick inga födelsedagspresenter utan bara hälsningar och godis. Senare infördes seden att ge blommor till den firade.

Än idag är det vår vana att önska något när vi blåser ut ljusen, vilket enligt övertygelse kommer att gå i uppfyllelse om alla lågor slocknar samtidigt vid första försöket.

Pixabay

Pixabay

Under det följande århundradet, år 1881 i Schweiz identifierades spår som är kopplade till denna tradition: en lokaltidning avslöjade tidens olika vidskepelser, varav en gällde en tårta med flera tända ljus på den, som födelsedagsbarnet fick äran att blåsa ut

En mycket urgammal sed som vi inte har övergivit. När allt kommer omkring, att anförtro en hemlig önskan till ljusen på tårtan, kryddar födelsedagen med magisk poesi och vem vet: om man lyckas blåsa ut alla på en gång, på första försöket, kanske önskan till och med går i uppfyllelse!

Advertisement