Är det verkligen bra att tvätta salladen med bikarbonat? Forskning förtydligar det

av Titti Carlberg

09 Februari 2022

Är det verkligen bra att tvätta salladen med bikarbonat? Forskning förtydligar det
Advertisement

Finns det en vanligare eller mer populär sidorätt än sallad? Förmodligen inte, och i själva verket används detta ord för att indikera ett mycket brett utbud av vegetabiliska livsmedel, som används i många delar av världen ensamma eller för att åtfölja en annan maträtt. Men innan den kryddas med någon dressing och läggs på tallriken, brukar vi väl skölja den?

Svaret på den frågan borde vara "ja", även om vi skulle äta en sallad som redan är färdiggjord och inslagen i plast och därför i teorin redan sköljd. Men en extra sköljning skadar aldrig för att säkerställa ordentlig hygien. Men kan vi vara säkra på att det är tillräcklig att skölja den under rinnande vatten? Teorier och åsikter, i denna mening är bortkastade, och det finns många som väljer bikarbonat som hjälp vid sköljningen. Det desinficerade egenskaperna hos detta ämne är dessutom välkända även om det, enligt studien vi ska berätta om, vid tvätt av grönsaker kanske inte är så användbart som du tror.

via Journal of Food Safety

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Forskningen syftar till att ge ett definitivt svar på ämnen som på ett eller annat sätt berör allas vardag. Hur ska man tvätta salladen på bästa sätt? Räcker det med rinnande vatten eller bör man tillsätta bikarbonat eller är även det ett för litet skydd för att undvika problem som är relaterade till en eventuell kontamering?

Svaren kommer från ett team av italienska forskare från Teramo Universitet, som publicerade sin studie i Journal of Food Safety. "Vi jämförde sköljningen som utfördes med endast vatten med behandlingen av tre desinficerade lösningar för att eliminera kontaminering från sallad", berättar forskningens författare Antonello Paparella, professor i livsmedelsmikrobiologi.

Advertisement
Openfoodfacts - Not the actual photo

Openfoodfacts - Not the actual photo

Närmare bestämt var ämnena som undersöktes natriumhypoklorit, natriumbikarbonat och eterisk kanelolja. Och det är här som resultaten avslöjade aspekter som kan vara nya för många. Natriumhypoklorit och kanelolja fungerade faktiskt bra för att eliminera skadliga ämnen. De två produkterna lyckades effektivt desinficera salladen samt förhindra eventuella problem till följd av efterföljande kontaminering under flera timmar. Men inte bara det: genom att använda dem ändrades inte salladens smak, konsistens och estetiska egenskaper. Dessutom kunde vanligt vatten bekämpa mikroorganismer, men inte på samma nivå som hypoklorit och kanelolja.

david silver/Flickr - Not the actual photo

david silver/Flickr - Not the actual photo

Men vad hände med den välkända bikarbonaten?

I det här fallet ändras diskussionen "Det visade sig inte vara så effektivt" skriver forskarna i sin analys och förklarade att den mikrobiella belastningen på salladen inte utrotades på samma sätt som den eliminerades av de två "konkurrenterna". En vanlig lösning, använd och ofta starkt rekommenderad som därför inte skulle vara så användbar och fördelaktig.

Vad tror du om de här resultaten? Hur tvättar du dina grönsaker innan du äter dem?

Advertisement