Äta före sänggåendet: 9 livsmedel att undvika för att sova gott

av Titti Carlberg

17 Februari 2022

Äta före sänggåendet: 9 livsmedel att undvika för att sova gott
Advertisement

Att äta är alltid ett nöje, när som helst under dygnets timmar: ibland händer det på kvällen, speciellt när det är sent, att man känner sig lite sugen på gott och ger efter för frestelsen att ta ett mellanmål medan man sitter i soffan och tittar på en film, eller så kanske det händer att man kliver upp mitt i natten för att kika efter något ätbart i en plötslig attack av hunger. Till skillnad från dagtid, kan dock ätandet före sänggåendet skapa matsmältningsproblem beroende på vad man äter. Ibland kan sömnlöshet bero på vad man åt till middag eller under kvällen.

Konsekvenserna? Adjö till en hälsosam vila!

Nedan följer de livsmedel som kan äventyra sömnkvaliteten och de bör undvikas före sänggåendet.

via Healthline

Advertisement

1. Rött kött

1. Rött kött

Pxhere

Rött kött, som hamburgare och biff, är rikt på proteiner och bra allierade till våra muskler, men de är de livsmedel som anstränger ämnesomsättningen mest: av denna anledning är kvällen inte den perfekta tidpunkten att äta dessa maträtter. Vid tillfällen när du bara inte kan låta bli - kanske för att inte förolämpa värden - är det lämpligt att ta en lång promenad innan du går till sängs för att främja matsmältningen.

Advertisement

2. Spannmål

2. Spannmål

Pixabay

Spannmål är rika på socker och kolhydrater som tillför energi till kroppen, det är därför de passar bäst till frukost. Undvik dem på kvällen eller välj fullkornsprodukter tillsammans med vegetabilisk mjölk eller yoghurt med låg fetthalt.

3. Citrusfrukter

3. Citrusfrukter

Pixabay

Det är alltid bättre att äta apelsiner på morgonen än på kvällen. Det beor på att de, precis som grapefrukt, kan orsaka magsyra och göra så att du känner dig tung, vilket orsakar störningar under natten. Det är bättre att äta en kiwi, som har ännu högre doser av C-vitamin och främjar sömnen.

4. Tomat och ost

4. Tomat och ost

Pxhere

Även tomat och ost rekommenderas att inte äta på kvällen på grund av en av deras komponenter: tyramin, en aminosyra som intensifierar hjärnans aktivitet och som följaktligen ger dig problem med att somna.

5. Korsblommiga grönsaker

5. Korsblommiga grönsaker

Pixabay

Blomkål och broccoli är fantastiska vänner till vår hälsa, men inte med vår sömn: den stora mängd fibrer de innehåller är faktiskt svårsmälta och kan orsaka problem under nattsömnen.

Advertisement

6. Kryddor

6. Kryddor

Pixabay

Mycket kryddad mat anses vanligtvis vara ett afrodisiakum eftersom de kan höja kroppstemperaturen. Men detta betyder också att om de konsumeras för sänggåendet kan man under natten vakna upp med oundvikliga värmevallningar. Bättre att begränsa sig till att välja en enda krydda, precis tillräcklig för att smaksätta maten.

7. Glass

7. Glass

Piabay

Glass, särskilt på sommaren, är en av de mest populära kvällsfrestelserna. Men eftersom det är ett livsmedel som är rikt på socker, är det en stor energikälla som inte är nödvändig före sänggåendet och som inte hjälper dig att somna. Detsamma gäller för snacks choklad och kakor.

Advertisement

8. Alkoholhaltiga drycker

8. Alkoholhaltiga drycker

Pixabay

Ögonblicken då man dricker vin eller sprit är oftast på kvällen: gå ut med kompisar eller en middag på restaurang är idealiska sammanhang. Synd bara att vår kropp inte tycker det: känslan av avslappning som induceras av alkoholhaltiga drycker verkar göra en dåsig till en början, för att sedan förvandlas till störd sömn och uttorkning efter några timmar, och man vaknar på grund av törst.

9. Kaffe

9. Kaffe

Pixabay

För en del människor orsakar inte kaffe sömnlöshet, men generellt sätt är det alltid bättre att reservera kaffet till de tider på dagen som kräver mer energi och undvika det efter klockan fyra på eftermiddagen. Faktum är att koffein är ett energiskt ämne som kan finnas kvar i kroppen i många timmar.

I slutändan, vid middagstid och före sänggåendet, välj alltid lätt mat som inte kräver en lång matsmältningsprocess: på så sätt får du en lång vilsam sömn, utan irriterandeuppvaknanden och magproblem.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Som alltid påminner vi er om att informationen som rapporteras i denna artikel är av generisk karaktär och publiceras enbart i informativt syfte. Det kan inte på något sätt ersätta en läkares råd.

Advertisement